A csoda a legjobb esetben is három napig tart, a tereprali világában viszont az esetek túlnyomó többségében jóval rövidebb ideig. Igaz ez a Világkupa-sorozat idei második fordulójára, az Abu Dhabi Desert Challenge-re is, ahol a helyi vagány, Yahya Al-Helei vasárnapi elsősége után hétfőn helyreállt a világ rendje: Nasszer Al-Attijah a Minivel megnyerte a szakaszt és átvette a vezetést az összetettben.

 

A közel-keleti derbi mezőnyének hétfőn összesen 511 kilométert kellett teljesítenie, amelyből 279 kilométer volt a szelektív szakasz hossza. Al-Helei a menet kezdeti szakaszában ismét az élbolyban haladt a több mint 70 millió forintnak megfelelő helyi pénzért T1-es szabatott Nissan Pickuppal, de hátsó futómű meghibásodása miatt meg kellett állnia tákolni: a javítással időt veszített, ám így is sikerült megfutnia a nap 9. legjobb eredményét és az összesítésben is a 4. helyen állomásozik.

Al-Helei ezúttal csak egy darabig bírta a tempót  (Fotó: ADDC)

Al-Attijah vasárnap ásni volt kénytelen, a mai penzumot viszont hibátlanul, 3 óra 49 perc 54 másodperces idővel hozta le és átvette a vezetést az abszolút értékelésben. „Tegnap 21 percet veszítettünk, ma viszont minden jól alakult” – értékelt a kétszeres Dakar-győztes katari Mini-fenegyerek. „Az első 150 kilométeren óvatosak voltunk, mert ott roppant trükkösek voltak a dűnék. Az utolsó szakaszt megnyomtuk és sikerült jó időeredményt elérni. Semmi különös, elégedett vagyok.”

Vasziljevék rátapadtak az éllovasra (Fotó: X-Raid)

A Világkupa-címvédő Vlagyimir Vasziljev vasárnap Al-Helei, ezúttal pedig Al-Attijah mögött szállította a 2. legjobb időt, az Mini-tábort erősítő orosz 7 perc 16 másodpercet kapott márkatársától, aki elmondása szerint hozzájárult a jó eredményhez: „Végig követtük Nasszert, aki roppan gyors volt. Az, hogy szemmel tudtuk tartani, megkönnyítette a mi dolgunkat is. Ha egyedül lettünk volna, szerintem nem lettünk volna képesek ilyen tempóra. Volt, amikor a nagy porban szem elől tévesztettük, egy jobb hátsó defekt miatt buktunk körülbelül két percet is, de szerintem van okunk az elégedettségre” – mondta a Világkupa-győztes, aki az összesítésben is tapad a katari éllovasra: hátránya jelenleg 4 perc 13 másodperc.

A totális Mini-uralom jegyében Orlando Terranova és Erik van Loon végeztek a 3-4. helyeken, a holland ráadásul az összetettben is komoly tényezőnek tűnik: az első két szelektív után 17 perc 39 másodperces hátránnyal a 3. helyet mondhatja magáénak. A treburi X-Raid armadához Yazeed Al-Radzsi járt a legközelebb a Toyota-Overdrive kontingens képviseletében, az Al-Attijah babérjaira pályázó szaúdi a Hilux vasárnapi féltengely-törése után ezúttal jobb napot zárt (bár a videója szerint ma is sérült a Toyota...) és 16 perces hátránnyal az 5. helyen végzett.  Megkezdte a felzárkózást az abszolútban is, a 23. helyről a 12. pozícióba kapaszkodott fel, igaz, hátránya a vezető egységhez képest máris több mint 1 óra 10 percnyire rúg…

Al-Qassimi sejk akcióban (Fotó: Abu Dhabi Racing)


A szuperspeciál-győztes Lucio Alvarez révén egy Mini landolt a 6. helyen is, az argentint pedig Khalid Al-Qassimi követte: a komoly WRC-s múlttal bíró sejk egyre jobban érzi magát a terepraliban, valamint a Toyota Hilux Overdrive volánja mögött is. „Egyszer beragadtunk, amivel veszítettünk néhány percet, aztán pedig bedöglött a klímánk és végig ömlött ránk a forró levegő. Elfogyott az összes innivalónk, és a végén a kiszáradás miatt már alig bírtam koncentrálni” – mondta az emirátusbeli pilóta, aki 20 és fél perces hátránnyal az abszolút értékelés 5. helyén tanyázik.

Szalay Balázs és beugró navigátora, Fabian Lurquin számára a szuperspeciálhoz hasonlóan ez a szakasz is komoly blamát tartogatott, ugyanis az Opel Mokkában – ahogyan szombaton – ismét megadta magát a kardántengely, amely ezúttal már kárt is tett az autóban. Az Opel Dakar Team tájékoztatása szerint a malőr a 101. kilométernél történt: „Egyelőre nincs információnk arról, hogy mennyire sérült az autó, hogy Szalayék tudják-e folytatni a versenyt, az azonban biztos, hogy ezen a szakaszon nem tudnak továbbmenni, és várják a mentést” – áll az autós kategória egyetlen magyar különítményének legutóbbi, ma délután kiadott közleményében.

Sunderland szárnyalt (Fotó: KTM)


A motorosoknál – akiket több hullámban, tizenötös csoportokban indítottak - Honda-elsőség született Joan Barreda Bort révén, aki hiába vert több mint 11 percet a KTM-es brit Sam Sunderlandre, vasárnapi gondjai miatt így is csak a 44. helyen áll az összesítésben. Sunderland mai legfőbb gondja az volt, hogy beakadt egy hatalmas dűnén, de az összetettben így is átvette a vezetést hatszoros világbajnok, ötszörös Dakar-győztes csapattársától, Marc Comától, aki csak a 11. helyen zárta a napot – saját bevallása szerint szándékosan: „A csoportos rajtoltatás miatt nem is törekedtem arra, hogy előretörjek, inkább kíméltem magam a holnapi napra. A motor remek, én is jól érzem magam” – értékelt a katalán extraklasszis. Saghmeister Gábor, a szerbiai magyar KTM-es a 27. helyen fejezte be a szakaszt, a tabellán pedig a 36. helyet birtokolja.

Az öt szelektív szakaszból álló, 2100 kilométer össztávú sivatagi megmérettetés harmadik szakaszán összesen 400 kilométer vár a mezőnyre: ebből 272 kilométert kell a stopper ellen teljesíteni.

Abu Dhabi Desert Challenge: állás a 2. szelektív szakasz után

Autósok:

1. Nasszer Al-Attijah / Mathieu Baumel (QAT / FRA ) - Mini All4 Racing - 7:15:04.0
2. Vlagyimir Vasziljev / Konstantin Zsilcov (RUS) - Mini All4 Racing - 7:19:17.0
3. Erik Van Loon / Wouter Rosegaar (NED) - Mini All4 Racing - 7:32:43.0
4. Yahya Al-Helei / Khalid Al Kindi (UAE) - Nissan Pickup - 7:35:08.0
5. Khalid Al-Qassimi / Jose Marques (UAE / POR) - Toyota Hilux - 7:35:42.0
6. Orlando Terranova / Bernardo Graue (ARG) - Mini All4 Racing - 7:40:52.0
7. Harry Hunt / Andreas Schulz (GBR / DEU) - Mini All4 Racing - 7:40:59.0       
8. Marek Dabrowski / Jacek Czachor (POL) - Toyota Hilux Overdrive - 7:54:27.0
9. Miroslav Zapletal / Maciej Marton (CZE / POL) - Hummer H3 Evo - 7:58:10.0
10. Stephan Schott / Xavier Panseri (DEU / FRA) - Mini All4 Racing - 8:08:36.0

Motorosok:

1. Sam Sunderland (GBR) - KTM 450 Rally Replica - 7:22:53.0
2. Marc Coma (SPA) - KTM 450 Rally Replica - 7:26:23.0       
3. Paulo Goncalves (POR) - Honda CRF 450 Rally - 7:31:56.0
4. Matthias Walkner (AUT) - KTM 450 Rally Replica - 7:35:34.0
5. Ruben Faria (POR) - KTM 450 Rally Replica - 7:36:04.0
6. Ricky Brabec (USA) - Honda CRF 450 Rally - 7:37:03.0
7. Mohammad Al Balooshi (UAE) - KTM 450 Rally Replica - 7:38:42.0
8. Pablo Quintanilla (CHI) - KTM 450 Rally Replica - 7:42:09.0
9. Armand Monleon (POL) - KTM 450 Rally Replica - 7:48:21.0
10. Juan Salvatierra (BOL) - KTM 450 Rally Replica - 7:51:05.0