Mit csinál egy dúsgazdag, uralkodócsaládból származó közel-keleti sejk, aki a rali-vb-n (WRC) lehúzott kilenc idény után új autósportos kalandra vágyik? Megkóstolja a terepralit, úgy, ahogyan azt Khalid Al Qassimi teszi majd a hétvégén startoló Világkupa-futamon, az Abu Dhabi Desert Challenge-en: a Tereprali Blog az esemény előtt a pilóta rutinos portugál navigátorát, José Marquest kérdezte Al Qassimi ambícióiról.
 

 

Alig néhány napja, a Világkupa-szezon második fordulójaként tartandó Abu Dhabi Desert Challenge nevezési listájának közreadásakor derült ki, hogy az eseményen a WRC-ben a Ford és a Citroen gyári csapatainál is megfordult Al Qassimi is részt vesz. Az Egyesült Arab Emirátusokban található Rász el-Haima, valamint Sardzsah emírségeit uraló família tagja egy dél-afrikai építésű, a Dakar-ralikról és a Világkupáról jól ismert Toyota Hiluxot nyergeltetett magának az új kihívásra, amelyet az európai forgalmazó, a belga Overdrive gondoz majd az összecsapáson.
 
Csodát egyetlen debütánstól sem lehet várni a terepraliban, még akkor sem, ha történetesen egy sivatagi ország szülötte, aligha lehet kétséges azonban, hogy Al Qassimi szeretne borsot törni a másik két közel-keleti menő, a minis Nasszer Al-Attijah, valamint a szintén toyotás Yazeed Al-Radzsi orra alá. Noha a pilóta már utalt arra, hogy adott esetben nem zárkózik el a folytatástól, a Tereprali Blognak nyilatkozva Marques igyekezett nyomatékosítani, hogy egyelőre csak a mostani futam van betervezve.


José Marques rutinos navigátor - és a Tereprali Blog jóbarátja

„Most csak erről az egy versenyről van szó” – mondta a luzitán navigátor, aki hozzátette: „Khalid sejk csak azért nevezett be, mert ez egy hazai verseny számára, amelynek ráadásul a mostani a huszonötödik évfordulója. Szeretné élvezni a futamot és igyekszik új tapasztalatokat gyűjteni. Khalid sejk a közel-keleti ralibajnokság sokszoros bajnoka, így már számos alkalommal bizonyította, hogy mennyire gyors és versenyképes.”
 
Marques őszinte fickó, semmi kétség, Al Qassimi autóválasztása azonban több mint árulkodó: aki egy laza sivatagi élményautózásra vágyik, nem feltétlenül a tereprali világának egyik csúcsjárgányát béreli ki magának, még akkor sem, bőven van mit a tejbe aprítania. „Az Abu Dhabi Racing Team azért választotta ezt a kocsit, mert autó és csapat tekintetében is ez a legjobb csomag ahhoz, hogy valaki nekikezdjen a terepralinak. Az Overdrive egy rendkívül tapasztalt brigád, az autó pedig kiváló egy ilyen jellegű kihíváshoz” – mondta a navigátor, akit a magyar rajongók elsősorban az Africa Race-ről ismerhetnek, ahol a portugál kamionos királynő, Elisabete Jacinto navigátoraként rendszerint nagy csatákat vívnak a magyar Qualisport Scania-egységével.


Khalid sejk új területen próbálja ki magát a WRC után

Régi, milliószor ismételt, de évtizedek óta aktuális tétel a terepralival kapcsolatban, hogy más észjárást követel meg, mint a ralisport hagyományos formája, így a pilóták átruccanása, műfajváltása ritkán megy könnyen. Míg a normál raliban ki kell taposni az autó szemét, addig a terepraliban úgy kell ezt megtenni, hogy a technika ne csak az adott szakaszra vagy napra, hanem a teljes versenytávra elegendő legyen. Abu Dhabiban ez 2100 kilométert jelent majd, így Marquesre a jobbegyben a jó kapitány szerepe vár: a padlógázos száguldozáshoz szokott Al Qassimit alkalomadtán vissza kell majd fognia.
 
„Már megejtettünk egy tesztet, amely nagyon jó tapasztalat volt” – mondta a portugál navigátor. „A gyakorláson minden simán ment, igazán remek érzés egy ilyen gyors versenyző mellett ülni. Hiszek abban, hogy együtt képesek leszünk jó munkát végezni. Khalid sejk biztos benne, hogy rövid idő alatt képes lesz alkalmazkodni a versenyzés eme műfajához, nekem pedig az lesz a legfontosabb feladatom, hogy minél inkább segítsek neki ebben.”


Tesztelt is az Overdrive alakulata az Abu Dhabi Desert Challenge előtt


Marques a célkitűzéseket firtató kérdésre pusztán annyit felelt, hogy „a legfontosabb dolog a verseny teljesítése és a sikeres célba érkezés lesz”. Nem meglepő a visszafogottság, tekintettel arra, hogy a csütörtöki adminisztratív- és technikai gépátvétellel elkezdődő derbin nyolc Mini is indul, ráadásul az Overdrive-Toyota táborában sem kismiskák állnak rajthoz. Minden adott az izgalmakhoz, az április 2-i befutóig pedig kiderül, hogy Khalid sejknek lesz-e a kedve folytatáshoz.