Jövő csütörtökön, azaz március 26-án az adminisztratív- és technikai ellenőrzésekkel kezdetét veszi a terepralisok Világkupa-sorozatának idei második fordulója, az Abu Dhabi Desert Challenge. Az autósoknál az oroszországi évadnyitó lájtos mezőnyéhez képest igazi tűzijátékra lehet számítani, a közel-keleti dűnéken felvonul a motoros armada színe-java, ráadásul mindkét táborban lesz magyar érintettség is.

 

Tapio Suominen és az Overdrive révén a februári Northern Forest Baján Toyota Hilux-sikerrel indult a 2015-ös Világkupa-szezon, az évad első – és egyetlen – havas megmérettetésén így a Toyota visszavágott a Mininek a Dakar-ralin elszenvedett vereségért. Az oroszországi összecsapás kellőképpen izgalmas volt, ám sokaknak támadt hiányérzete a foghíjas mezőny miatt: a terepralis élmezőny tagjai közül csak kevesen vállalták be, hogy alig pár nappal a Dakar lezárulta után lóhalálában bevállalnak egy újabb derbit, ezúttal viszont már nincs akadálya, hogy a világelit is jelen legyen.

A napokban közreadott nevezési lista szerint az autósoknál 50 egység jelezte indulási szándékát. A meghatározó erő ezúttal is az X-Raid, amely összesen nyolc darab All4 Racinget küld csatába olyan pilótákkal, mint a Világkupa-címvédő Vlagyimir Vasziljev, az immáron kétszeres Dakar-győztes Nasszer al-Attijah, akiket túlzás nélkül lehet a legfőbb esélyeseknek titulálni. Maradt a Mini-táborban a terepralis ritmusra egyre inkább ráérző Erik van Loon, Orlando Terranova, új csatlakozóként pedig érkezik hozzájuk a korábban Toyotával is vitézkedő Adam Malysz, valamint a Toyotát és a Ford Rangert egyaránt kipróbáló Lucio Alvarez is.

Bőséges lesz a felhozatal a Toyota Hiluxok tekintetében is, ezek közül négyet ráadásul az Overdrive állít csatasorba. Ezzel a versennyel veszi majd kezdetét a nagy közel-keleti tereprali-háború, a katari al-Attijah skalpját ugyanis a Dakaron a Hilux-szal nagyot villantó szaúdi Yazeed al-Radzsi, valamint a műfajba most első ízben belekóstoló emirátusokbeli ex-WRC-pilóta, Khalid Al Qasszimi is szeretné megszerezni.”Igyekszem minél több tapasztalatra szert tenni ebben a műfajban, mert a későbbiekben szeretnék minél több sivatagi versenyen részt venni” – fogalmazott a rali-vb-n a Ford és a Citroen gyári együttesét is megjáró pilóta.

Rajthoz áll Abu Dhabiban a csehek Hummer-nagyágyúja, Miroslav Zapletal, akinek a Northern Forest Baján sikerült kiváló eredménnyel indítania a szezont. Nevezett a futamra Szalay Balázs is, aki első ízben versenyez majd a januári, nagy afrikai baleset óta: „Jó, hogy végre összemérhetem a gyorsaságomat a nemzetközi élmezőnnyel, s megnézhetem, hogy hol tartunk, mennyit fejlődtünk az elmúlt időszakban. Mert, hogy ők fejlődtek, az nem is kérdés, pontosan tudom, hogy ez előtt a verseny előtt a Mini és a Toyota is tesztelt Marokkóban, tehát éles autókkal, formában lévő versenyzőkkel érkeznek Abu-Dhabiba. Alig várom, hogy elkezdődjön a verseny!” - idézte az Opel Dakar Team honlapja a pilótát.

Abu Dhabiban kezdik a Világkupa-évadot a motoros, quados versenyzők is: náluk közel 70 induló alkotja majd a mezőnyt és mindenki ott lesz, aki csak számít, kezdve a KTM és a Honda gyári csapataival és azok élmenőivel, a motorozás mellett továbbra is kitartó Marc Comával, Paulo Goncalvessel, Joan Barreda Borttal, Sam Sunderlanddel és Ruben Fariával. A szerbiai magyar Saghmeister Gábor révén a kétkerekűeknél is lesz hazai érintettség, a quadosoknál pedig érdemes odafigyelni arra, hogy mire megy immáron Dakar-győztesként a lengyel Rafal Sonik, aki Honda 700 TRX-ével szintén benevezett

A verseny össztávja 2100 kilométer lesz, ebből az öt szelektív szakasz – amely közül az elsőt a Yas Marina Forma-1-es versenypályán és környékén bonyolítják -  1300 kilométer tesz ki. A befutót és a díjátadó ceremóniát április 2-án tartják.

Fotók: Overdrive Racing, X-Raid, Opel Dakar Team