Hosszú, forró nap volt. Ugyanakkor élvezetes, izgalmas és eseménydús is – teli ugratókkal, szűk, erdei szakaszokkal, kalandokkal. Az idei Világkupa-sorozat hetedik fordulójaként megrendezett HunGarian Baja szombati versenynapján két, 175 kilométeres szelektív szakaszt teljesített a mezőny. 

 

Mint a verseny sajtóirodája által közreadott beszámolóból kiderült: a kétszeres Dakar-győztes Nasszer Al-Attijah annak ellenére kontroll alatt tartotta a mezőnyt, hogy délelőtt gondjai akadtak. Eleinte csak annyit lehetett tudni, hogy valami kopogott az X-Raid Mini hátuljában, utóbb az is kiderült, hogy a féktárcsa törött el, az adta az ijesztő hangot. A csapat azonban pillanatok alatt megoldotta a problémát a szervizparkban, úgyhogy a második körben már minden rendben volt.

„Megoldottuk a problémát, a második szakaszon pedig jelentősen felgyorsultunk, úgyhogy már több mint tizennyolc perccel vezetünk. Nagyon élvezem a küzdelmet, szeretek ezeken a pályákon versenyezni, mert folyamatosan új kihívás elé állítják az embert. Csakúgy, mint a hőség, de az engem egyáltalán nem zavar, megszoktam már, hogy ilyen időjárási viszonyok között versenyzünk. Hátravan még egy nap, szeretnénk megtartani a pozíciónkat” – mondta Al-Attijah, aki jelenleg második a Világkupa-pontversenyben, de mivel az éllovas Vlagyimir Vasziljev egészségügyi okok miatt kénytelen kihagyni a versenyt, a katari pilóta már vasárnap átveheti a vezetést. Arról nem is beszélve, hogy ő lenne az első a viadal történetében, akinek háromszor sikerül megnyernie a HunGarian Baját. Ám mivel autósportról beszélünk, ki kell várnunk a végét, hiszen vasárnap még egy 175 kilométeres szakaszt kell teljesítenie a mezőnynek.

Az abszolút második helyen a korábban magyar bajnoki címet is szerző Miroslav Zapletal áll, aki az első szakaszon hosszasan időzött az egyik ellenfele porában, a másodikon azonban már minden rendben ment. „Három autót megelőztünk, az egyetlen gondot az átláthatatlan por okozta, mert az erdőben egyáltalán nem fújt a szél. A második helyen állunk, de nem akarjuk elbízni magunkat, mert hátravan még egy nap” – nyilatkozta a a Hummer H3 Evóval versenyző pilóta.

Eleinte úgy tűnt, a holland Bernhard Ten Brinke nagy csatát vív majd a győzelemért Al-Attijah-val, de azután a legújabb specifikációjú Overdrive-Toyotában eltört az első féktárcsa, úgyhogy annak rendje és módja szerint túl is csúszott az egyik kanyarban. Meg kellett állnia, hogy legalább a hátsó féket működtetni tudja, viszont ezzel jó néhány percet elveszített, így visszacsúszott az összetett harmadik helyre. A legjobb magyar a hazai pontversenyt vezető Fazekas Károly, aki azt nyilatkozta: neki így kerek a világ. „Melós nap volt, de a második szakasz már sokkal jobban alakult, mint az első – bátrabban is mentünk, hiszen valamennyire már ismertük a pályát” – mondta az összetett negyedik helyen álló BMW-s Fazekas, akit Korda Erik követ.

Nos, ha valakinek, hát Kordának kalandos szakasza volt: nem sokkal előtte lecsúszott az útról Fekete Antal, aki éppen tolatott volna vissza, amikor Korda megérkezett. S csak az elképesztő reflexeinek köszönhető, hogy nem „verte telibe” Fekete autóját. Így is összeértek, Korda HRX-Fordjának oldala Fekete Toyotájának hátuljával. Ez volt a lehető legszerencsésebb végkimenetel, hiszen mindketten versenyben maradtak.

A T2-es kategóriában a kazah Denis Berezovszkij áll az élen, de nem lehet nyugodt, hiszen az üldözői Emil Khneisser és Sheikh Hamad al Thani a nyomában járnak.

Hungarian Baja: állás a szombati nap után

1. Nasszer Al-Attijah / Matthieu Baumel – Mini All4Racing – 3:59:44
2. Miroslav Zapletal / Tomas Ourednicek – Hummer H3 Evo - + 0:10:37
3. Bernhard ten Brinke / Tom Colsoul – Overdrive-Toyota - +0:22,16
4. Fazekas Károly / Szenáki László – BMW X6 RR - +0:25,41
5. Korda Erik / Csató Attila – HRX-Ford - +0:28,25
6. Jurij Sazonov /Alekszandr Moroz – Hummer H3 Evo - + 0:30,10
7. Fekete Antal / Tóth György – Overdrive-Toyota - +0:43,17