Szokatlanul fényűző környezetben, a Forma-1-es Abu Dhabi Nagydíjnak otthont adó Yas Marina versenypályán tartották szombaton az idei második Világkupa-forduló, az Abu Dhabi Desert Challenge szuperspeciálját. A rövidke, mindössze 2,4 kilométernyi száguldás szoros eredményeket hozott, az élen a Mini All4Racinggel repesztő argentin Lucio Alvarez zárt.

 

Alvarez 1:52,0-ás eredményt durrantott a 2100 kilométer össztávú megmérettetés első 2,4 kilométerén, ám mivel a terepraliban csak tizedmásodpercig mérik az időeredményeket, hasonló eredménnyel zárt a 2. és a 3. helyezett is. Az ilyen hosszú viadalon esetén a szuperspeciál eredményéből soha nem szabad messzemenő következtetést levonni, ennek ellenére a legjobb három közül nem csak a dél-amerikai minis eredményét lehet meglepetésnek tekinteni: hasonlóan érdekes, hogy ugyanilyen időt repesztett a terepraliban most bemutatkozó korábbi WRC-pilóta, a Toyota Hilux Overdrive-val versenyző Khalid Al Qassimi is, akinek ezzel sikerült az immáron kétszeres Dakar-győztes Mini-pilóta, Nasszer Al-Attijah elé verekednie magát.


Alvarez (fent) és Al Qassimi is gyorsabb volt Nasszer Al-Attijah-nál


1:53,0-s eredménnyel egy másik Mini – a futamon összesen nyolc példányt állít csatasorba az X-Raid együttese -, Erik van Loon végzett a 4. pozícióban, maga mögé utasítva az Overdrive-Toyota szaúdi nagyágyúját, az egy másodperccel gyengébb időt teljesítő Yazeed Al-Radzsit. Őket népes 1:55-ös tábor követte az eredménylistán, Orlando Terranovával (Mini),  Marek Dabrowskival (Overdrive-Toyota), Harry Hunttal (Mini) és Nazareno Lopezzel (South Racing Toyota).

Beverekedte magát a legjobb tíz közé Adam Malysz is, az X-Raid Mini kötelékéhez mostantól csatlakozó korábbi síugrólegenda, aki 1:56-os időt ért el: „A pálya kissé csúszós volt és veszítettünk némi időt az én hibáim miatt is. Összességében véve nem rossz, hogy bekerültünk a legjobb tíz közé. A mai nap ráadásul nagyon rövid volt, az igazi verseny pedig holnap kezdődik. A sivatagban” – mondta az évek óta terepralizó, rendkívül népszerű lengyel sportoló.


Malysz és navigátora, Rafal Marton


A kiírásnak megfelelően a szuperspeciál első tíz helyezettje a menet után, a befutó sorrendjében rajthelyet választhatott magának a vasárnapi első szelektív szakaszra. Az első komoly próbra rajtsorrendje ennek fényében így néz ki: Al-Attijah, Al Qassimi, Alvarez, Van Loon, Dabrowski, Malysz, Terranova, Al-Radzsi, Hunt, Lopez.

Vlagyimir Vasziljev, az X-Raid Mini Világkupa-címvédője Malyszhoz hasonlóan 1:56-os eredményt ért el, ám ezzel csak a 11. helyre rangsorolták. Az oroszt az Overdrive-Toyota brazil pilótája, Reinaldo Varela, valamint a csehek Hummer-nagyágyúja, a magyaroroszági futamokon is gyakran feltűnő, 2009-ben a magyar bajnokságot meg is nyerő Miroslav Zapletal követte a szuperspeciál-eredménylistán.


Szalay számára rosszul indult a Világkupa-futam


Szalay Balázs balszerencsésen kezdett: az Africa Race-bukás óta első ízben versenyző Opel-pilóta és alkalmi navigátora, a rehabilitációs fázisban lévő Bunkoczi Lászlót helyettesítő Fabian Lurquin a 48 autós egység közül a 44. helyen végzett. Ez annak köszönhető, hogy a Mokkában rögtön a rajt pillanatában eltörött a kardántengely: „A rajt pillanatában hatalmas csattanást hallottunk, és csak pörgött a motor, de az autó nem akart megindulni. Fix négykerékhajtásban azután óvatosan mégiscsak teljesíteni tudtuk vele a távot, de attól kezdve már csak arra figyeltem, hogy végigmenjünk, és beérjünk a szervizparkba, hogy a fiúk minél hamarabb kezelésbe vehessék a Mokkát”- idézte a pilótát csapata sajtóközleménye.


A motorosok számára csak bemutató volt a szuperspeciál, nem is mérték az eredményüket. Az április 2-án, szintén a Yas Marina versenypályán záruló verseny vasárnapi első szelektív szakasza 263 kilométer hosszú lesz, az összekötőkkel együtt pedig 405 kilométert kell megtennie a versenyzőknek.

A szuperspeciál végeredménye:

1. Lucio Alvarez / Gabriel Moiset ( ARG / SPA ) - Mini All 4 Racing - 1:52.0
2. Khalid Al Qassimi / Jose Marques ( UAE / POR ) - Toyota Hilux Overdrive - 1:52.4
3. Nasser Al-Attiyah / Mathieu Baumel (QAT / FRA ) - Mini All4 Racing - 1:52.9
4. Erik Van Loon / Wouter Rosegaar (NED / NED ) - Mini All4 Racing - 1:53.0
5. Yazeed Al-Rajhi / Timo Gottschalk ( KSA / DEU ) - Toyota Hilux Overdrive - 1:54.5
6. Orlando Terranova / Bernardo Graue (ARG / ARG ) - Mini All4 Racing - 1:55.3
7. Marek Dabrowski / Jacek Czachor ( POL / POL ) - Toyota Hilux Overdrive - 1:55.5
8. Harry Hunt / Andreas Schulz ( GBR / DEU) - Mini All4 Racing - 1:55.7
9. Nazareno Lopez / Sergio Lafuente ( ARG / URU ) - Toyota Hilux - 1:55.8
10. Adam Malysz / Rafal Marton ( POL / POL ) - Mini All4 Racing - 1:56.5

Fotók: Abu Dhabi Desert Challenge, Adam Malysz, Opel Dakar Team