Nem várt fordulat történt az Abu Dhabi Desert Challenge-en, ugyanis az FIA technikai ellenőrei diszkvalifikálták az X-Raid Mini győztes egységét, Nasszer Al-Attijah-t és Matthieu Baumelt, így a végső elsőség a futam során mindvégig a 2. helyen portyázó Világkupa-címvédő párosé, Vlagyimir Vasziljevé és Konstrantin Zsilcové lett.

 

Miután a szervezők a térségbeli homokvihar miatt törölték az idei Világkupa-szezon második fordulójának utolsó szelektív szakaszát, a mezőny összekötőn jutott el a célceremóniának és végellenőrzésnek otthont adó Yas Marina Forma-1-es versenypályára. Onnan érkezett a szervezők rövid kommünikéje, amely hírül adta a kétszeres Dakar-győztes kizárását.

„Nasszer Al-Attijah-t az esemény követő műszaki ellenőrzésen a rúgóúttal kapcsolatos szabálytalanság miatt az FIA kizárta. Az autós győztes így - zsinórban másodszor – Vlagyimir Vasziljev” – áll a szervezői kommünikében.

Vlagyimir Vasziljev (Fotó: X-Raid)


Al-Attijah végig fölényesen uralta az emirátusokbeli összecsapást, a szuperspeciál és az első szakasz kivételével az összes szelektívet megnyerte. A Mini-tábor orosz menője, Vasziljev – aki az évadnyitó Northern Forest Baját a 2. helyen zárta – az összes szakaszt a 2. pozícióban fejezte be és nem is titkolta, hogy a stratégiája részeként követte szoros emberfogásban a katari klasszist, akit nem is akart támadni.

„Nem is akartunk csatázni Nasszerrel, nehogy beleszaladjunk egy hibába. Óvatosak vagyunk és a biztonságra hajtunk, ez a legfontosabb számunkra” – mondta a hivatalos jegyzőkönyvben az első helyre rangsorolt Vasziljev a szerdai szakasz után.

Vlagyimir Vasziljev (Fotó: X-Raid)


Arról egyelőre nincs információ, hogy Al-Attijah stábja vagy a Mini fellebbez-e a döntést ellen.