Míg a Forma-1-ben a jelek szerint az idei év a Mercedes istállóról szól majd, addig a tereprali világa a közel-keleti nagyágyúk belháborúját hozhatja idén: a kétszeres Dakar-győztes katari Nasszer Al-Attijah, valamint a babérjaira pályázó szaúdi Yazeed al-Radzsi egy harmadik, a dúsgazdag térségből származó ellenfelet kap.

 

A harmadik közel-keleti nagyágyú Khalid Al-Qasszimi lesz az Egyesült Arab Emirátusokból. A Rász el-Haima, valamint Sardzsah emírségeit uraló família tagja egy dél-afrikai építésű, a Dakar-ralikról és a Világkupáról jól ismert Toyota Hiluxot nyergeltet magának az új kihívásra: a versenyautót az európai forgalmazó, a belga Overdrive gondozza majd az emírségekbeli pilótának.

Al-Qasszimi a rutinos társat választott maga mellé a terepralihoz: a navigátor a portugál José Marques lesz, aki évtizedes tapasztalatokkal bír, a rajongók pedig elsősorban onnan ismerhetik, hogy az utóbbi években a kamionos tereprali legendás pilótanőjének, a múltban a Dakar-ralikon, mostanában pedig az Africa Eco Race-en vitézkedő Elisabete Jacintónak diktálta az itinert az MAN-ben. Az angol és franciául egyaránt kiválóan beszélő, egyébként rendkívül jó humorú Marques navigált Jacintónak akkor is, amikor 2013-ban a kamionos egység legnagyobb sikerét elérve megnyerték a Marokkó-ralit a kamionosok között.

Al-Qasszimi terepralis feltűnése mindenképpen jót tesz a műfajnak: Al-Attijah, Al-Radzsi és az emírségekbeli pilóta a közel-keleti ralibajnokságban már eddig is csépelte egymást, mindannyian voltak már bajnokok, Al-Qasszimi két ízben is elhódította már a titulust. Jelentős tapasztalatokra tett szert a rali-vb-n is, ahol évekig egy Subaru Imprezával versenyzett, majd az emírségekből érkezett támogatásnak köszönhetően több éven át a Ford gyári csapatánál, majd a Citroennél szerepelt.

A páros első bevetése a pilóta hazai futama, az idei Világkupa-szezon második fordulója, az Abu Dhabi Desert Challenge lesz, amely március 27-én startol. Az oroszországi évadnyitót, a Northern Forest Baját a Világkupa-értékelésben a finn Tapio Suominen nyerte egy ugyanolyan Toyota Hilux Overdrive-val, amilyennel most Al-Qasszimiék is harcba szállnak.

Fotók: Citroen Total WRT, Overdrive,