Noha Khalid Al-Qassimi eredetileg úgy tervezte, hogy egyetlen futamra, a 25. alkalommal megrendezett Abu Dhabi Desert Challenge-re ruccan át a tereprali világába, nagyon úgy fest, hogy a sejk belehabarodott a műfajba: a Tereprali Blog exkluzív információi szerint WRC-s terveivel párhuzamosan az emirátusokbeli pilóta további Világkupa-futamokat tervez és meg sem áll a dél-amerikai Dakarig.

 

Al-Qassimi korábban a WRC-s szerepvállalás mellett a közel-keleti ralibajnokságban elért számos bajnoki sikeréről volt ismert, a nemrégiben lezárult Abu Dhabi Desert Challenge-en viszont nemcsak átruccant a terepraliba, hanem a névjegyét is sikerült letennie. A pilóta a portugál mitfárer, José Marques navigálása mellett meglepően gyorsan felvette a ritmust a Toyota Hilux Overdrive volánja mögött és ha nem jött volna közbe egy váltóhiba a viadal negyedik szelektív szakaszán, szinte biztosan dobogós helyen zárta volna hazai versenyét.

Khalid sejk (jobbra) adatokat elemez Fortin csapatfőnökkel (középen)


„Azt kell mondanom, hogy roppant meggyőzőnek találtam, ahogyan Khalid sejk alkalmazkodott ehhez a műfajhoz” – értékelt a futam után az Overdrive vezére, Jean-Marc Fortin. „Az tudtuk jóelőre, a WRC-s teljesítménye alapján, hogy nagyon gyors, de kitűnően teljesített a dűnéken is. Bízom abban, hogy ez a kis malőr nem veszi el a kedvét attól, hogy valamikor visszatérjen.”

Az emirátusok fenegyerekét eredetileg az motiválta a terepralis „kóstolóra”, hogy 25. alkalommal rendezték meg hazája versenyét, de a jelek szerint van kedve a folytatáshoz. A Tereprali Blog forrásai szerint Al-Qassimi azt tervezi, hogy benevez további két Világkupa-fordulóra, hogy némi felkészültséggel vághasson neki a kiszemelt újabb kihívásnak, a jövő januári Dakar-ralinak. 

A sejk állítólag kitart az Overdrive által felkészített Toyota Hilux mellett, vélhetően a navigátora is Marques marad, azt viszont egyelőre csak találgatni lehet, hogy melyik két Világkupa-menetet választja. Az egyik szinte biztosan az októberi Marokkó-rali lesz, amely hagyományosan a felkészülési időszak utolsó éles próbája a Dakar előtt, a másik pedig akár a soron következő menet, a rövidesen rajtoló katari Sealine Cross Country Rally, a májusi, egyiptomi Fáraó-rali vagy akár a júliusban esedékes spanyolországi Baja Aragon is lehet.

Mindenképpen örvendetes, hogy a tereprali belopta Al-Qassimi sejk szívébe magát, hiszen így valóban megvalósulhat a közel-keleti versenyzők nagy csatája. Az uralkodó jelenleg a Mini versenyzője, a kétszeres Dakar-győztes Nasszer Al-Attijah, akinek skalpjára a szaúdi Toyota-pilótával, Yazeed Al-Radzsival együtt vélhetően az emirátusokbeli pilóta is elkezd ráhajtani…

Fotók: Overdrive Racing