Múlt hétvégén idehaza is volt mit figyelnie a tereprali iránt érdeklődőknek, ám közben a műfaj legnépszerűbb észak-amerikai küzdelemsorozata, a Score International is megejtett egy futamot. Az évad harmadik fordulója a Baja 500 volt, a hagyományoknak megfelelően Ensenada térségében.

 

Az ötfordulós bajnokság harmadik, az előzőhöz hasonlóan ismét 500 mérföldes menete a legutóbbi viadalhoz hasonlóan meglepetést hozott, a győzelmet ugyanis a csúcskategóriában, a Trophy Truckok között Carlos „Apdaly” Lopez szerezte meg. A mexikói versenyző egyszer már állt a képzeletbeli dobogón idén, mégpedig az évadnyitó San Felipe 250-en, ahol a 3. helyen végzett, s behúzott egy 4. helyezést a második fordulóban is, arra azonban valószínűleg kevesen mertek fogadni, hogy a harmadik futamon nem talál legyőzőre.

A jelentések szerint a hajrához közeledve Luke McMillin állt a legjobban, ám technikai gondjai adódtak és visszacsúszott, végül pedig a csúcsgéposztály 21. helyén fejezte be az összecsapást. Bár problémái voltak a nyomkövetővel, Lopez tartotta magát az élbolyban és a hivatalos értékelés szerint 8 óra 48 perc 38 másodperces idejével a legjobbnak bizonyult. Az eredmény nagy valószínűség szerint jótékony hatással lesz a pilóta helyzetére az összetett pontversenyben is: a futam előtt Tavo Vildosola állt az élen, 2 egységgel megelőző az előző forduló győztesét, Eduardo Lagunát, 8 ponttal pedig Lopezt, az éllovasként startoló Vildosola azonban ezúttal csak a 4. helyig jutott, Laguna pedig csak 17. lett.



„Nagyon örülök a győzelemnek, a csapat roppant sokat dolgozott ezért. Köszönet nekik, valamint a szüleimnek, a barátoknak és a rajongóknak is” – kommentálta a sikert Lopez, aki mögött a Ford F-150-nel versenyző Rob McCachren végzett, a 3. helyen pedig a szintén fordos Jesse Jones zárta a futamot. Nem csak Vildosola múlta alul a várakozásokat azok közül, akiknek mindig van esélye a győzelemre a Trophy Truck mezőnyben: a bajnoki címvédő Steven Eugenio népszerű európai társával, a korábbi rali Európa-bajnok és WRC-menő Armin Schwarz-cal például csak a 8. helyen végzett, a hosszú idő után újra rajthoz álló Robby Gordon a 13., BJ Baldwin pedig csak a 16. pozícióban zárt.

A Score International tájékoztatása szerint a Baja 500-on a különféle kategóriákban összesen 210 egység állt rajthoz, Mexikó és az Egyesült Államok mellett további tíz országból érkeztek résztvevők, akik közül 135 induló jutott el a kockás zászlóig.    A mezőny a nyarat egyébként lazítással töltheti, a soron következő, negyedik fordulóra, az Imperial Valley 250-re ugyanis egészen szeptember 27-ig várniuk kell.