amerikai tereprali Score International Tavo Vildosola BJ Baldwin Trophy Truck Robby Gordon Baja 500
Múlt hétvégén futották a legnépszerűbb észak-amerikai terepralis sorozat, a Score International idei második futamát, a Baja 500-at  a mexikói Ensenada térségében. A győzelmet Tavo Vildosola szerezte meg, a futamon hárman is életüket vesztették…

 

A február végén tartott San Felipe 250 óta várt a Score International mezőnye az újabb összecsapásra, a Baja 500-ra, amelyet a múlt hétvégén bonyolítottak Ensenada térségében. Túlzás nélkül lehet kijelenteni, hogy ez a viadal is jól megmutatta: a Kaliforniai-félszigeten bonyolított versenyeket nem véletlenül titulálják a világ legbrutálisabb, legveszélyesebb autó- és motorversenyeinek.

amerikai tereprali Score International Tavo Vildosola BJ Baldwin Trophy Truck Robby Gordon Baja 500
Vildosoláék pezsgőzése a győzelem után


A kvalifikációs menet alapján az amerikai legenda Robby Gordon rajtolhatott az élről a rekkenő forróságban, amelynek csúcspontjaként a jelentések szerint a hőmérő higanyszála 49 Celsius-fokig is felkúszott. A hőség csak plusz adalék volt a hírhedten autó- és motorkínzó mexikói terephez, amelynek kihívásaihoz a helyi klasszis, Tavo Vildosola alkalmazkodott a legjobban: a Trophy Truck mezőny egyik nagyágyújának számító pilóta a 13. helyről startolva szerezte meg a győzelmet.

A pilóta és navigátora, Javi Valenzuela a Ford Trophy Truck fedélzetén 8 óra 20 perc és 52 másodperces idővel és 91,5 kilométer/órás átlagsebességgel teljesítették a távot. A Vildosola-klán (a pilóta apja is komoly versenyzői múlttal rendelkezik) egyre inkább kibontakozó sarja Rob MacCachrent  és a Score International tavalyi abszolút bajnokát, Apdaly Lopezt utasította maga mögé.

amerikai tereprali Score International Tavo Vildosola BJ Baldwin Trophy Truck Robby Gordon Baja 500
BJ Baldwin infúzióra kötve...


Gordon nem jutott el a célig és a táv alaposan megkínozta az észak-amerikai tereprali másik fenegyerekét, a repkedős videóiról is ismert, Gordonhoz hasonlóan a Dakar-ralikon is próbálkozó BJ Baldwint is. A pilóta a táv teljesítése közben a hőség miatt több mint 5 kilogrammot veszített a súlyából, így miután átgördült a célkapun (még így is sikerült a 14. helyen beevickélnie), oxigénmaszkkal a fején, infúzióra kötve szédelgett.  „Régóta versenyzek, de ilyen pokoli hőséggel még sohasem szembesültem” – mondta az amerikai pilóta, aki arról híres, hogy a leghosszabb futamokat, az 1000 mérföldes derbiket is váltótárs nélkül szokta teljesíteni.
 
Voltak, akik rosszabbul jártak: két motoros induló és egy 8 éves gyermek is életét veszítette a futam során. A motorosok közül a 34 éves Travis Livingston bukott, s mire az orvosi segítség a helyszínre ért – részben valószínűleg a forróságnak köszönhetően – megállt a szíve és már nem tudták újraéleszteni, a szintén 34 éves Noah Evermannt pedig a motorja mellett találta holtan egy másik versenycsapat egysége.

A tragikus baleset

A 8 éves gyermek halála egy autós incidenshez köthető: a versenygép Ensenada külvárosában lesodródott egy töltésről, egyenesen a nézők közé, ahol a gyermeket, az édesanyját és egy harmadik személyt is eltalált. Az anya fej- és lábsérüléseket szenvedett, a kisfiú viszont a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.
 
„A Score International stábjának és önkénteseinek nevében szeretném részvétemet nyilvánítani a Score Baja 500 tragikus eseményeiben érintett családok és hozzátartozók felé. Ez a sportág több mint 50 éve a legveszélyesebb extrém sportok közé tartozik és ezek a kegyetlen veszteségek is emlékeztetnek bennünket erre a tényre. Különösen sokat gondolok és imádkozom azért a családért, amely a kisfiát veszítette el, de a szívünk nehéz és szomorúsággal teli amiatt is, hogy elveszítettünk két Score-versenyzőt, Travis Livingstont és Noah Evermannt. Mindketten motorosok voltak, akik egymástól eltérő incidensek során veszítették életüket” – közölte kommüniké formájában Roger Normann, a Score International elnöke, a versenysorozat szervezője és promótere.