Nézőt gázolt az amerikai autósport-legenda, Robby Gordon a legnépszerűbb észak-amerikai bajnokság, a Score International idei harmadik fordulójában, a mexikói Ensenada térségében vasárnap futott Baja 500-on. A sokkoló incidensről videó is készült: figyelem, csak erős idegzetűeknek!

 

Gordon – aki mostanság a Score helyett a saját maga által szervezett látványos bajnokságra, a Stadium Super Trucks-ra összpontosít a Dakar-ralis szereplés mellett - az évad egyik fénypontjának számító 500 mérföldes viadalon rajthoz állt, ám szereplése nem jól sült el. Nem tudni pontosan, hogy a futam melyik szakaszában történt az eset, ám egy amatőr videofelvételből kiderül, hogy a 46 esztendős klasszis elgázolt egy nézőt: az észak-karolinai pilóta épp a viadal későbbi győztesét, Carlos „Apdaly” Lopezt hajszolta, amikor egy felelőtlen néző megpróbált átszaladni előtte a pályán, de nem sikerült neki.
 


A felvétel 12. másodpercétől jól látható, hogy a szurkoló valóban elmebeteg mutatványra vállalkozott, amikor nekirugaszkodott, hogy átfusson a veszedelmes tempóban közeledő, több mint 800 lóerős Trophy Truck előtt. Noha a Score futamai kétségkívül a leglátványosabbak a terepralis műfajban, és rendre többszázezres nézősereget csalogatnak ki a Kalifornia-félsziget sivatagos területeire, a felelőtlen szurkolói magatartás – amely jórészt a Tecate és egyéb ottani sörkülönlegességek mértéktelen fogyasztásának tudható be - notóriusan visszatérő probléma arrafelé.

Bár az incidens sokkoló, még az amatőr videót nézve is, az esztelen drukker az első jelentések szerint túlélte: a helyszínről érkezett információk arról szólnak, hogy lábtöréssel megúszta.  Gordon a történtek után is teljesítette a távot, igaz, a hivatalos eredménylistán csak a 13. helyen szerepel.

Oszlopot dönttött a Class 10-es buggy (Fotó: San Diego Reader)


Történt egy másik súlyos incidens is a Baja 500-on, ahol a San Diego Reader szerint a mexikói Arnoldo Gutierrez Jr. Class 10-es buggy-ja a nézők közé vágódott. Ha minden igaz, a kocsi fékrendszere felmondta a szolgálatot, a pilóta pedig – miután észlelte a problémát és azt, hogy az út egyik oldalán sokszázan állnak – a tömeg helyett egy oszlopnak kormányozta járgányát. Az oszlop kidőlt és egy ott portyázó nyolcfős család tagjait - közöttük egy 4, egy 5 és két 8 éves gyerekkel - elővigyázatosságból kórházba szállították. Ha minden igaz, mindannyian megúszták apróbb horzsolásokkal és a versenyzőknek sem esett komolyabb baja.