Egyetlen egységgel képviselteti magát a terepralit uraló X-Raid Mini a jövő hét végén esedékes, Veszprém térségében tartandó Világkupa-futamon, a Hungarian Baján. A patinás különítmény a Dakar-király Nasszer Al-Attijah-t és navigátorát, Mathieu Baumelt küldi csatasorba, ráadásul a páros komoly küldetéssel érkezik hazánkba: a spanyolországi váratlan betli után újabb sanszot kapnak, a most közreadott nevezési lista szerint ugyanis a ponttáblázat éllovasa, Vlagyimir Vasziljev ezúttal sem lesz ott a mezőnyben.

 

Al-Attijah az Italian Baja megnyerése óta 21 ponttal van lemaradva a szezon közben Miniről a Toyota-Overdrive egyik Hiluxára váltó címvédő oroszhoz képest. Júliusban, az évad hatodik futamán, Spanyolországban komoly sanszot kapott: Vasziljev egészségügyi okok miatt – egyes pletykák szerint a pilóta szívműtéten esett át – nem állt rajthoz, a katarit viszont egy műszaki probléma kiesésre kényszerítette, így nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel.

Al-Attijah győzni jön Veszprémbe (Fotó: X-Raid)


Mint a Hungarian Baját szervező Garzone ROP Kft. által pénteken közreadott nevezési listáról kiderül: Vasziljev ezúttal sem indul, ami egyrészt erősíti a teóriát, hogy valóban súlyos műtéten esett át, másrészt újabb lehetőséget kínál a kétszeres Dakar-győztesnek. A mindig mosolygó, szélvészgyors katari egyébként otthonosan mozog hazánkban: 2008-ban az X-Raid BMW X3-asával, tavaly pedig épp a nagy ellenfél Overdrive Toyota-portékájával diadalmaskodott a magyar Világkupa-futamon, így kétség sem férhet hozzá, hogy ezúttal is csak a győzelem lehet elfogadható eredmény számára.

Dabrowski lehet az Overdrive-Toyota húzóembere (Fotó: Overdrive Racing)


Az összecsapás nevezési listája szerint 39 autó, valamint 4 kamion adott le nevezést a viadalra és természetesen sokan vannak, akik szeretnék elcsípni a fő esélyesnek számító Dakar-uralkodót. Az Overdrive például három Hiluxot küld csatába: bár a belga alakulat kötelékéből hiányzik majd a Világkupa-sorozatban idén a legjobban teljesítő párosuk, a ponttáblázat 3. helyén álló Reinaldo Varela és Gustavo Gugelmin, s az előzetes pletykák ellenére nem szerepel a listán Yazeed Al-Radzsi neve sem, a tabella 4. helyén tanyázó lengyel menő, Marek Dabrowski biztosan itt lesz. Az Overdrive -vonulatot erősíti majd a belga Bernhard ten Brinke és Dakar-győztes navigátora, Tom Colsoul, valamint a Jes Munk és Jean Brucy párosa is.

Zapletalnak hazai pálya Veszprém (Fotó: Offroad Sport)


Kiemelten fontos a Hungarian Baja a ponttáblázat 6. helyén állomásozó 2009-es magyar bajnoknak, Miroslav Zapletalnak is. A cseh Hummer-rakéta hat forduló után Al-Radzsival holtversenyben áll a ponttáblázat 6. helyén és most megléphet a szaúdi harcostól: a teljes Világkupa-idényt teljesítő, így idén a magyar bajnokikat és a CEZ-futamokat is hanyagoló Zapi mindig jól muzsikál a Hungarian Baján, ahol több ízben is megfordult már a dobogón, 2007-ben meg is nyerte az összecsapást. Túlzás nélkül lehet nagymenőnek titulálni Boris Gadasint is: a G-Force Motorsport konstruktőr-pilótája 2010-ben és 2012-ben nyert Hungarian Baját, s mint arról a Tereprali Blog korábban beszámolt, a Proto és a motyó már a hét elején megérkezett hazánkba. Érdemes lesz odafigyelni a spanyol-magyar vegyespárosra, Joan Roca Vilára és Horn Albertre is, akik a Jean-Louis Schlesser nevével fémjelzett járgánnyal az olasz és a spanyol fordulók kiváló formát mutattak.

Az FIA-besorolás tekintetében a Forma-1-es Magyar Nagydíjjal és a WTCC magyar futamával azonos szintű derbi össztávja a kiírás szerint 706 kilométer lesz. A csütörtöki és a péntek délelőtti adminisztratív- és technikai ellenőrzések után a versenyzők egy rövid, 2,5 kilométeres prológot teljesítenek, míg szombaton két, vasárnap pedig egy szelektív szakasz vár a résztvevőkre: a hazai szemmel nézve meglepően hosszú, 175 kilométeres menetek nyomvonalában szerepel a magyar tereprali kultikus helyszínének számító veszprémi katonai lőtér is.

Fekete és Tóth tovább kergetheti Fazekast (Fotó: Kollár Sport Fotó)


Megér egy misét a hazai felhozatal is a négykerekűek között: a BMW-s listavezető páros, Fazekas Károly és Szenáki László a bábolnai vereség után újra összecsaphat a címvédő bajnokpárossal, a Toyota Hilux Overdrive-val versenyző Fekete Antal, Tóth György egységgel, a többi hazai menő megpróbál beleszól a csatározásba, ráadásul az évad hazai fénypontjára előhúzza Toyota Land Cruiserét a Dakar-rali óta első ízben a volán mögé ülő Sebestyén Sándor is. Érdekes lesz megfigyelni, hogy a magyar mezőny legkomolyabb idei erőpróbája során lesz aki, a leginkább partiban tud lenni a nemzetközi elittel.

Hungarian Baja: autós-kamionos nevezési lista letöltése a verseny hivatalos honlapjáról