Fazekas Károly, 2011 és 2012 abszolút bajnoka az idei szezonban újra szárnyal: a balatonfüredi pilóta nemcsak a hazai bajnokságban tette le – sokadszorra – a névjegyét két futamgyőzelmével és listavezető pozíciójával, hanem a Világkupa-sorozatban is, mégpedig egy olaszországi pontszerző helyezéssel. A jövő hét végén a BMW-s menő egyszerre hajtaná végre a két fegyvertényt, mégpedig a tereprali hazai ünnepén, a Hungarian Baján.

 

Fazekas számára abszolút hazai pálya lesz az augusztus 13-16-án esedékes, az idei Világkupa-sorozat hetedik fordulójaként tartandó Hungarian Baja, amely háromszoros pontértékkel bír a magyar bajnokságban is. A pilótának – aki korábban már aratott szakaszgyőzelmet a nemzetközi elitet is rendre hazánkba csábító megmérettetésen – jó oka van arra, hogy motivált legyen: egyrészt egy évben csak egyszer van sansz idehaza megmérkőzni a világ élmezőnyével, másrészt a hazaiak elleni csata is fontos, mivel előnye 16 egységnyire csökkent az Euro-Tools Kupán győztes címvédő magyar bajnokpáros, Fekete Antal és Tóth György előtt.

„Még nem láttam a nevezési listát, de abban biztos vagyok, hogy a kétszeres Dakar-győztes Nasszer al-Attijah ott lesz a mezőnyben, és egyébként sincs kétségem afelől, hogy lesz kivel versenyezni” – idézi a verseny honlapja, a hungarianbaja.com Fazekas Károlyt, akinek Szenáki László diktálja az itinert.

A balatonfüredi menő szerint a közelgő derbin a legnagyobb kihívást a szelektív szakaszok hossza jelenti majd. A versenyzőknek a pénteki, 2 és fél kilométeres szuperspeciál után három szelektív szakaszt kell teljesíteni, háromszor 175 kilométert kell teljesíteni és az útvonal érinti majd a legendás lőteret is.

„Szeretem a Veszprém környéki pályákat, az autónak is fekszenek, persze, a 175 kilométeres szelektív szakaszok azért nagy kihívást jelentenek majd a hazai versenyzők számára. Mi, itthon nem vagyunk hozzászokva az ilyen hosszú pályákhoz. Ezekben elsősorban az jelenti a kihívást, hogy egyetlen pillanatra sem lehet lazítani, két-három órán keresztül folyamatosan száz százalékosan kell koncentrálni, no és navigációs szempontból sem egyszerű. Mindent egybevetve azonban szeretnénk a magyarok között a leggyorsabbak lenni – mert arra nagyon nagy szükség lenne a bajnokság szempontjából –, a Világkupában pedig pontot, pontokat szerezni, vagyis a legjobb tíz között végezni” – idézte a verseny sajtóirodája által közreadott kommüniké Fazekast, aki már rendelkezik Világkupa-pontokkal idén: az Italian Baján elért 9. helyezés révén 2 egységet jegyez.