Amihez Jean-Louis Schlesser, a Dakar kétszeres és az Africa Eco Race hatszoros győztese a nevét és nem mellesleg a pénzét adja, az rossz biztosan nem lehet. Idén már két Világkupa-futamon is láthattuk, hogy ez így igaz, a jövő hétvégén esedékes Hungaian Baján pedig a Joan Roca Vila és Horn Albert alkotta páros újfent igyekszik demonstrálni: a franciák legendája jól tette, hogy magyar műhelyt és szakembereket választott a neve alatt futó versenygép elkészítéséhez.

 

Roca Vila tavaly Gyulán és a Világkupa egyik futamán még egy honfitársával nyüstölte az akkor frissnek mondható Schlesser Original SP01-est, idén viszont a kétszeres magyar bajnokkal, a Dakar-ralit is megjárt Horn Alberttel versenyez a spanyol pilóta. A hispán-magyar vegyespáros a világsorozat két futamán állt rajthoz az idény kezdete óta, ám ez is elég volt ahhoz, hogy a sokszor kukacoskodó szakma is csettintve vágja rá, hogy „ebben a kombóban bizony van potenciál…”

Roca Vila és Horn az Italian Baján egészen a 7. helyig repítette a Schlesser felkérésére magyar műhelyben, magyar szakemberek - például Horn – közreműködésével készített összkerekes autót, míg a spanyolországi VK-futamon a jó végeredmény elmaradt, viszont a Minikkel és Toyotákkal gazdagon tűzdelt mezőnyben a prológon a 4., az első szelektíven pedig a 3. helyet érték el. A navigátor a hazai menet előtt optimista és a Tereprali Blog felvetésére elismerte: nem ördögtől való a gondolat, hogy a Hungarian Baján dobogón szeretnének végezni.


„Mindenképpen a dobogó a cél, bár nem lesz könnyű dolgunk, a hazai versenyzők felkészültsége és pályaismerete miatt” – mondta Horn, aki elismerte, hogy az előző két Világkupa-futamon nyújtott teljesítmény ösztönzőleg hat számukra: „Olaszországban a saját várakozásainkat nem sikerült felülmúlni, sajnos folyamatosan hátráltatva voltunk, gyakorlatilag egy szelektív szakaszt sikerült 60 százalékban porban autózás nélkül teljesíteni. A spanyol futamon viszont annál inkább meg tudtuk mutatni a sebességünket, a prológon elért 4. hely és az első szelektív szakaszon elért 3. hely mindenképpen bíztató, főleg abban a mezőnyben. A Minik ellen egyedül mi bizonyultunk versenyképesnek.” 

A másodpilóta szerint a Hungarian Bajának otthont adó veszprémi térséget, például a legendás lőteret túlzás nélkül lehet – mint fogalmazott – „a hazai tereprali Mekkájának” nevezni. „Változatos, kanyargós, több dimenziós látást igénylő pálya, ami talán most újra elfoglalja méltó helyét a nemzetközi tereprali térképén. Sajnos pár évig nem versenyezhettünk rajta, de tavaly megtört a jég és a szervező kitartó, áldozatos munkájának köszönhetően újra használhatjuk. Remélem, hamar híre megy a verseny színvonalának és egyre többen jönnek majd évről-évre hozzánk próbára tenni tudásukat, felkészültségüket.”



Horn Albert szerint az utóbbi időszak egyre jobb eredményeinek hatására fokozódik az érdeklődés a Schlesser Original SP01 iránt: „Többen érdeklődnek, ez tény, de a jövőt illetően sajnos nem tudok túl sok információval szolgálni. A Roca-Horn páros jelen állás szerint a jövő hét végén versenyzik utoljára ebben a felállásban. Augusztus végén, a Világkupa lengyelországi futamán már egy másik navigátor fog diktálni és azzal a versennyel elvileg be is fejeződik az autó idei szereplése. Persze nem elképzelhetetlen, hogy valamelyik év végi maratoni ralin újra felbukkan majd.”

A magyar másodpilóta tájékoztatása szerint a versenyzéstől már visszavonult Schlesser aktívan részt vesz az autó fejlesztésében és amikor csak teheti, ott van a Schlesser GP név alatt futó különítmény éles bevetésein is. „Jean-Louis nagyon szeret a versenyeken ’bábáskodni’ a csapata felett és ezt most a legpozitívabb értelemben kell elképzelni. Igazi stratéga, aki az óriási tapasztalatának köszönhetően mindig tud egy-két jó tanácsot adni. Minden fejlesztés vele közösen zajlik, nyitott minden újításra és ésszerű módosításra” – mondta Horn a gallok legendájáról, aki résztvevőként és díszvendégként is megfordult a Hungarian Baján: ha minden igaz, a jövő hét végén csapatfőnökként teszi tiszteletét a legrangosabb hazai terepralis megmérettetésen.  „Szereti az országunkat, szívesen van itt, így könnyen elképzelhető, hogy felbukkan a hétvégén. Szállást már foglaltunk neki!” – mondta Horn.