Kezd komoly sokkhatás alá kerülni a tereprali világa, miután a sportágban két nap alatt ketten is életüket vesztették. A Világkupa idei harmadik fordulóján, a katari Sealine Cross Country Rally-n egy roppant nagy elismertségnek örvendő navigátor, az ezzel egyidőben, Marokkóban zajló Libya Rally-n pedig rutinos motoros veszítette életét.

 

A Sealine Cross Country Rally első napján nagyot bukott a Wevers Sport istálló HRX-Fordjával René Kuipers és a mellé erre az egy futamra beugró navigátora, Jürgen Damen. Az első hírek arról szóltak, hogy csak a pilóta került kórházba, tegnap azonban tiszta víz került a képzeletbeli pohárba és az illetékesek elismerték, hogy kórházba szállították a másodpilótát is, mégpedig sokkal súlyosabb sérülésekkel: a nem sokkal később hivatalosan is megerősített információk arról szóltak, hogy a navigátort nyaktöréssel szállították dohai kórházba.

Damen szerda délutánra belehalt sérüléseibe: a 42 esztendős belgát az éjszaka folyamán repülőgéppel visszaszállították hazájába, ám a leuveni kórházban hiába küzdöttek az életéért, nem sikerült megmenteni. A navigátor – aki számos alkalommal bizonyította szerelőként is tudását - ismert és elismert tagja volt a nemzetközi terepralis életnek, 1998-ban kezdődött pályafutása során 17 Dakar-ralin szerepelt: legutóbb idén januárban indult a sivatagi derbin, amikor a kamionos nagyágyúnak, Gerard de Rooy-nak diktálta az itinert az Ivecóban, de korábban megfordult olyan pilóták mellett is, mint például Stephane Henrard, Koen Wauters és Peter Versluis.


De Rooy, a kamionos műfaj meghatározó alakja közleményben adott hangot megdöbbenésének: „Sokkhatás alatt vagyok, miután létező legrosszabb hírt kaptuk navigátoromról, Jürgen Damenről, aki életét vesztette. Jürgen nemcsak nagy tiszteletben álló tagja volt a Team De Rooy-nak, hanem elsősorban jóbarát, aki nagyon fog hiányozni. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Jürgen a mi csapatunkhoz tartozott. Együtt érzünk nejével, Kathyval, kisfiával, Jules-lel és család többi tagjával” – tudatta a holland pilóta, aki jelezte: azonnal félbeszakítják azt a tesztet, amelyet új csapattársával, a cseh Ales Lopraisszal együtt bonyolítanak Marokkóban, hogy hazautazhasson és segítséget nyújthasson Damen családjának.

A Wevers Sport egyelőre kommentálta Damen tragédiáját, ám már a baleset napjának estéjén tudatták, hogy állva maradt egységeik, a HRX-Forddal versenyző idősebb Peter van Merksteijn, Dennis Kuipers, valamint a Minivel induló, de szintén a különítményhez tartozó  ifjabb Peter van Merksteijn visszalép a katari verseny folytatásától.



Halálos áldozatot követelt az amatőrök és profik részvételével Marokkóban zajló Libya Rally is. A hétfői szakaszon Cheggga híres-nevezetes dűnesora után holtan találták a 46 esztendős belga motorost, a múltban a Dakar-ralit két- és négykeréken egyaránt megjáró Steve Vandenberghe-et. A versenyzőre egy társa talált rá, s bár a mentőalakulatok rövid idő alatt a helyszínre értek, nem sikerült újraéleszteni. A versenyző halálának pontos okát egyelőre nem közölték.