Nasszer Al-Attijah vicces figura, de csak akkor mókázik a kétszeres Dakar-győztes, amikor nincs versenyben. Akkor pedig pláne nem tréfál, ha a győzelemért csatázik: ezt bizonyította a Fáraó-rali pénteki negyedik szelektív szakaszán is, amikor három napi 2. hely után behúzott egy elsőséget, megerősítve ezzel vezető pozícióját az összesítésben.

 

Az X-Raid Mini kötelékében hajtó pilóta régen arról volt híres, hogy túlhajtotta magát és akkor is tövig taposta a gázpedált, amikor nem volt szükséges. Sokszor ez lett a veszte, az utóbbi években viszont olyan, mint egy precíziós gépezet: tökéletes tudja, hogy mikor kell visszafognia magát és azt is, hogy mikor kell beletaposnia a gázba. Pénteken, az idei Világkupa-sorozat negyedik fordulójának utolsó előtti szakaszán (a 343 kilométeres menet ugyanaz volt, mint a két nappal ezelőtti, a szervezők ugyanis egy régészeti feltárás miatt kénytelenek voltak változtatni az eredeti terveken) ezt tette: zsinórban három napi 2. hely után szakaszt nyert és ezzel megszilárdította a vezető pozíciót az abszolút értékelésben.

„Arra törekedtünk ma, hogy legalább két percet verjünk Yazeed Al-Radzsira, de 25 kilométer után volt egy defektünk és épp két percet veszítettünk emiatt. Miután ledolgoztuk ez, a CP1-nél megelőztük. Fontos megjegyezni, hogy a mai szakaszt ismertük két nappal ezelőttről, így mi például 16 percet gyorsultunk ahhoz képest. Holnap is azon leszünk, hogy tegyük a dolgunkat” – fogalmazott a katari pilóta.


A napi szakasz 2. helyére szóló bérletet Al-Attijah ezúttal a Toyota-Overdrive braziljának, Reinaldo Varelának adta át, aki mindössze 1 perc 40 másodperccel bizonyult lassabbnak. A dél-amerikait az X-Raid Mini címvédő-listavezető orosz pilótája, Vlagyimir Vasziljev követte a célban, míg a toyotás Al-Radzsi – akinek saját bevallása szerint ezen a napon egyszerűen semmi nem jött össze – több mint 8 és fél perces hátránnyal csak a 4. helyen végzett. A rossz napot kifogó szaúdi az összesítésben a 3. helyre csúszott vissza, Vasziljev mögé és javított egy helyet Varela is, aki a 4. helyre lépett elő: ebben a napi jó szereplés mellett fontos szerepe volt annak is, hogy a pozíciót az előző napon birtokló Adam Malysz nagyot esett a Minivel, a kocsi többször átfordult magán és olyannyira megsérült, hogy nem is tudták beindítani. A korábbi síugrófenomén lengyel hiába szerepelt ígéretesen, ezzel a verseny számára befejeződött.

Jól alakult a péntek Szalay Balázsék számára is: a mezőny egyetlen magyar szereplője a 11. időt hozta beugró navigátorával, Laklóth Aladárral, az összetettben pedig sikerült előrelépniük a 9. helyre. „Ez volt az eddigi legélvezetesebb szakasz. Úgy éreztem nagyon gyorsan megyünk, egyszer sem hibáztunk, nem tévedtünk el, mégsem tudtunk senkit sem megelőzni, ami kissé fájó pont számomra. Hogy így is egy helyet javítottunk? Nagyon sajnálom, hogy Adam Malysz felborult, igazán jó versenye volt eddig” – értékelt a nap végén a rutinos magyar pilóta.


A motoros, quados mezőnyben Juan Carlos Salvatierra bizonyult a nap legjobbjának KTM-jével, maga mögé utasítva két márkatársát, a lengyel Jakub Piateket és az egyesült arab emirátusokbeli Mohammed Balooshit. Utóbbi a nap nagy vesztesének volt mondható: navigációs hibái miatt veszített túl sok időt, ezzel pedig a vezető pozícióból visszacsúszott a 3. helyre az összesítésben, Piatek és Salvatierra mögé.

Fáraó-rali: állás a 4. szelektív szakasz után

1. Nasszer Al-Attijah / Matthieu Baumel – Mini All4Racing - 11:12:30
2. Vlagyimir Vasziljev / Konstantin Zsilcov – Mini All4Racing - +10:01
3. Yazeed Al-Radzsi / Timo Gottschalk – Toyota Hilux Overdrive - + 10:01
4. Reinaldo Varela / Gustavo Gugelmin - Toyota Hilux Overdrive - +18:19
5. Marek Dabrowski / Jacek Czachor - Toyota Hilux Overdrive - + 40:02
6. Erik van Loon / Wouter Rosegaar – Mini All4racing – +48:46
7. Miroslav Zapletal / Maciej Marton – H3 Evo - +54:59
8. Jurij Sazonov / Arslan Sakhimov – H3 Evo - +1:24:45
9. Szalay Balázs / Laklóth Aladár – Opel Mokka - +2:52:44
10. Eric Mozas / Seb Delaunay – Polaris RZR 1000 – +5:18:29

Fotók: Pharaons Rally, Overdrive Racing, Opel Dakar Team