Véget ért a nagy kaland Yahia Al-Heleinek az Abu Dhabi Desert Challenge-en, az idei Világkupa-sorozat második futamán. A helyi menő az első szelektív megnyerésével kapásból hőssé vált, ám a szerdai, utolsóelőtti menet során nagyot esett a Nissan Pickuppal: mutatjuk, hogyan!

 

Az emirátusokbeli összecsapáson 24. alkalommal startoló – lelkes patriótaként csak egyet hagyott ki – versenyzőt a napi szakasz 35. kilométerénél érte utol a balszerencse. A Fuoristradaweb stábja jókor volt jó helyen, így sikerült megörökíteniük az incidenst: a pilóta felhajtott egy kisebb dűnére, ám a túloldalára túlságosan nagy sebességgel érkezett, aminek jókora esés lett a vége.


Al-Helei navigátorát, Khalid Al-Kindit a helyszínről helikopterrel szállították az emírségben található Madinat Zayed kórházba, ahol a szervezők hivatalos tájékoztatása szerint hátsérüléssel kezelik. Az egység nagyon készült a derbire: a pilóta több mint 70 millió forintnak megfelelő dirhamot költött arra, hogy a korábban a szériaautók kategóriájában futott Nissant a prototípusok (T1-es) szabályrendszerének megfelelőn átalakítsa. 

„A többiek gyári autókban ülnek, viszont én meg akarom mutatni, hogy nem a kocsi erőssége a legfontosabb, hanem a pilóta!” – mondta ambícióktól túlfűtötten az első szakasz megnyerése után Al-Helei, aki a sikeres nyitányt követő műszaki hibák sorozata ellenére egészen jól tartotta magát: a negyedik szakasznak az összesítés 9. helyéről rugaszkodott neki.

Al-Helei a nyitónapon (Fotó: ADDC)


Noha célját, a verseny megnyerését nem sikerült megvalósítani, kétségtelen, hogy Al-Helei kivívta a terepralis társadalom elismerését, a pilótát méltatta a futam főszervezője, a közel-keleti autóversenyzés emblematikus alakja, az Egyesült Arab Emirátusok autós szövetségét irányító Mohammed bin Sulayem is: „Yahiának az első szakasz megnyerése után nehéz dolga volt, de büszkévé tette az országot azzal, hogy helytállt a világ legjobb versenyzői között. Khalid Al-Kindi is bizonyította, hogy kiváló navigátor, így nagyon bízunk abban, hogy minél hamarabb teljesen felgyógyul” – fogalmazott a szakember.

Az Abu Dhabi Desert Challenge-en a csütörtöki utolsó szelektív szakasz előtt az autósoknál Nasszer Al-Attijah, a Mini extraklasszisa vezet, míg a motorosoknál a KTM nagyágyúja, Marc Coma áll az élen.