Mától folytatódik a kergetőzés az FIA tereprali Világkupa-sorozatában: az autós, motoros, quados mezőny öt napon át az extraklasszis Mini-pilóta, Nasszer Al-Attijah hazájában, Katarban csatázik egymással a Sealine Cross Country Rally-n.

 

Az adminisztratív- és technikai gépátvételeket az elmúlt hétvégén tartották és Abu Dhabihoz igazodva a szervezők ott is illusztris helyszín választottak: míg a legutóbbi csörte rendezői a Yas Marina Forma-1-es pályán ejtették meg az előkészületeket (és a szuperspeciált), addig a katariak saját aszfaltcsíkjukon, a Losail versenypályán tették ugyanezt, igaz, prológot erre a versenyre nem írtak ki.

Al-Radzsi hétköznapi viseletben a sajtótájékoztatón


A rajtlistán 32 autós egység szerepe: a legutóbbi futamról győztesként kizárt Nasszer Al-Attijah vezérletével támadó X-Raid Mini öt párost állít csatasorba, míg a treburi különítmény legnagyobb ellenfele, az Overdrive-Toyota ezúttal csak három Hiluxot vet be. Őket ezúttal a tavaly Al-Attijah  és a szintén minis Világkupa-címvédő, Vlagyimir Vasziljev mögött a 3. helyen záró Marek Dabrowski, továbbá Reinaldo Varela és Yazeed Al-Radzsi képviseli: a szaúdi számára nem túl jól alakult az Abu Dhabi Desert Challenge, így várhatóan most extra elszántsággal rohamoz majd.


Videó a hétvégi gépátvételről

A motoros-quados brigádban 28-as támadnak: a kétkerekűek szezonjának nyitánya Abu Dhabi volt, ahol a KTM legendája, Marc Coma diadalmaskodott, aki viszont tavaly Katarban kikapott a Honda menőjétől, Joan Barreda Borttól. Aligha lehet kétséges, hogy a katalán rakéta ezúttal nem szeretne betlizni és mindent meg is tesz a győzelem érdekében.

A mai napon 194 kilométernyi szelektív szakaszt kell teljesíteni a versenyzőknek. A folytatásban 400 kilométer körüli napi penzumok várnak az indulókra, kevés összekötővel: az össztáv 1917 kilométer lesz, amelyből a szelektívek 1758 kilométert tesznek ki.

Az FIA Világkupa állása a 3. forduló előtt:

1. Vlagyimir Vasziljev – Konstantin Zsilcov – Mini All4Racing – 81 pont
2. Erik van Loon – Wouter Rosegaar – Mini All4Racing – 52 pont
3. Harry Hunt – Andrea Schulz  - Mini All4Racing – 32 pont
4. Tapio Suominen – Toni Nasman – Toyota Hilux – 30 pont
5. Yazeed Al-Radzsi – Timo Gottschalk – Toyota Hilux – 24 pont
6. Marek Darowski – Jacek Czachor – Toyota Hilux – 22 pont

Fotók: X-Raid, Overdrive Racing