Utolérhetetlennek tűnik Nasszer Al-Attijah a Sealine Cross Country Rally-n is: a Mini-kiválóságra az idei Világkupa-sorozat harmadik, Katarban zajló fordulójának harmadik szelektív szakaszán sem volt ellenszer. A helyi klasszis nyert és őrzi a vezetést az összesítésben, az X-Raid viszont két autót is veszített: Erik van Loon és Harry Hunt is nagyot bukott az Mini All4Racinggel.

 

Al-Attijah a 393 kilométer hosszú hurokszakasz megnyerésével 22 percnyire növelte összetettbeli előnyét az Overdrive-Toyota pilótájával, Yazeed Al-Radzsival szemben. A kétszeres Dakar-győztes elmondása szerint egész nap defektkerülő üzemmódban hajtott és természetesen nem felejtette el elsütni jól ismert napi sommáját sem, amely szerint „jó munkát végeztünk és elégedett vagyok”. Al-Radzsinak már jóval kevesebb oka volt derűsnek lenni, ugyanis csak a 3. helyen fejezte be a napi penzumot egy hibának köszönhetően.

Nasszer Al-Attijah uralja a hazai dűnéket

„Nagyjából 14 kilométer után egy viszonylag könnyű helyen beragadtunk, így Varela és Vasziljev is elment mellettünk. Sikerült visszaelőznünk őket, de attól kezdve óvatosan hajtottam, nehogy hibázzunk vagy defektünk legyen és ez járt némi időveszteséggel. Az eredmény szerintem elégedettségre ad okot és fontos, hogy megtartsuk a második helyet, amelyért jó sok pont jár” – mondta a szaúdi Toyota-pilóta, aki végül 54 másodperccel kapott ki a Világkupa címvédő-listavezetőjétől, a minis Vlagyimir Vasziljevtől: a rafkós orosz a 3. pozíciót birtokolja az összesítésben, ahol 4 és fél perccel van elmaradva Al-Radzsitól.

A tabella 4. helyét kedden még az X-Raid Mini holland versenyzője, Erik van Loon birtokolta, számára azonban befejeződött a futam, ugyanis a 154. kilométernél csúnyán lezúzta az All4Racinget. Ugyanígy jár a treburi különítmény nagy felfedezettje, az előző napon a 9. helyen állomásozó Harry Hunt, aki ugyanott esett hatalmasat: a szervezők tájékoztatása szerint mindkét egység tagjai jól vannak, nem szenvedtek semmilyen komoly sérülést.

Óvatos autózás Al-Radzsi módra...

„Roppant frusztráló, ami történt. Egészen jól mentünk és próbáltunk nem kockáztatni. Egy elágazásnál fékeztem, de a Mini hirtelen elszállt. Repültünk egy nagyot és orral csapódtunk a földnek, majd tetőre borultunk és magunkon átfordulva a kerekeken álltunk meg. Ez van” – mondta Van Loon, akinek kiesésével a toyotás Reinaldo Varela vette a 4. helyet: a brazilt a Minivel a 2014-es Dakar-első Nani Roma, az Overdrive-Toyota lengyel fenegyereke, Marek Dabrowski, valamint a cseh Hummer-vitéz, a 2009-es magyar bajnok Miroslav Zapletal követi.


A motorosoknál Marc Coma őrzi a vezetést: a KTM extraklasszisát a szakaszgyőztes Honda-pilóta, Paulo Goncalves, valamint márkatársa, Pablo Quintanilla is maga mögé utasította, ennek ellenére a spanyolnak sikerült 10 percnyire növelni az előnyét összetettben 2. helyen álló Jordi Viladoms előtt.  

Csütörtökön, a Sealine Cross Country Rally utolsó előtti napján 407 kilométernyi szelektív szakasz vár a versenyzőkre.

Sealine Cross Country Rally: állás a 3. szelektív szakasz után

Autósok:

1. Nasszer Al-Attijah /Matthieu Baumel - Mini All4 Racing - 9hr 36min 04sec       
2. Yazeed Al-Radzsi/Timo Gottschalk - Overdrive Toyota Hilux - 9hr 58min 23sec
3. Vlagyimir Vasziljev /Konstantin Zsilcov - Mini All4 Racing - 10hr 02min 47sec
4. Reinaldo Varela /Gustavo Gugelmin - Overdrive Toyota Hilux - 10hr 24min 28sec
5. Joan Roma /Alex Haro - Mini All4 Racing - 10hr 24min 42sec
6. Marek Dabrowski /Jacek Czachor - Overdrive Toyota Hilux - 10hr 37min 49sec
7. Miroslav Zapletal /Maciej Marton - H3 Evo 7 - 10hr 38min 42sec
8. Jurij Sazonov /Arslan Sakhimov - Hummer H3 Evo - 11hr 29min 07sec
9. Adam Malysz /Rafal Marton - Mini All4 Racing - 11hr 29min 22sec
10. Maxim Kirpiljev / Andrej Rudnickij – Toyota LC200 - 13hr 31min 51sec

Motorosok:

1. Marc Coma - KTM 450 Rally Replica - 10hr 54min 02sec
2. Jordi Viladoms - KTM 450 Rally Replica - 11hr 04min 14sec                     
3. Pablo Quintanilla - KTM 450 Rally Replica - 11hr 04min 15sec                     
4. Paulo Gonçalves - Honda CRF 450 Rally - 11hr 04min 35sec     
5. Matthias Walkner - KTM 450 Rally Replica - 11hr 05min 10sec 

Fotók: SCCR, rallymaniacs.nl