Nasszer Al-Attijah egy defekt ellenére is simán nyerte a Sealine Cross Country Rally második szelektív szakaszát, így továbbra is vezet az idei Világkupa harmadik futamán, Katarban. A helyi Mini-szupersztár mögött ismét az Overdrive-Toyota pilótája, Yazeed Al-Radzsi végzett: a szaúdinak egyel több defektje volt, de az összesítésben is őrzi a második helyet.

 

Al-Attijah 3 óra 44 perc alatt csavarta le a Doha környékén bonyolított 399 kilométeres szakaszt, 9 perc 24 másodpercet verve Al-Radzsira, aki ellen az összesítésben már 13 perc az előnye. A szervezők beszámolója szerint a penzum kezdetén még Al-Radzsi vezetett, ám Al-Attijah a végére fordítani tudott: ebben minden bizonnyal szerepet játszott a napi defekt-leosztás is, ugyanis a szaúdinak kétszer, a helyi fenegyereknek viszont csak egyszer kellett kereket cserélnie.

Al-Attijah csúcsformában (Fotó: SCCR)


„A negyedik ellenőrzőpont után jött a defekt, így meg kellett állnunk kereket cserélni. Nem könnyű elsőként autózni a pályán, de szerintem jó munkát végeztünk. Holnap is kemény menet vár ránk, az a legfontosabb, hogy összeszedettek maradjunk” – értékelt Al-Attijah. Toyotás üldözője elmondta: „Az első egy lassú defekt volt, amellyel továbbmentünk, de minden tizedik kilométer után csökkent a nyomás, így meg kellett állnunk kicserélni. Aztán jött egy másik, úgy 180 kilométerre a céltól. Ennek ellenére megvan a második hely, nagyon boldog vagyok.”

A Világkupa címvédő-listavezetője, Vlagyimir Vasziljev végzett a 3. helyen a Minivel, 48 másodperccel kikapva Al-Radzsitól, így az orosz továbbra is a 3. helyet birtokolja az összetettben. Hátránya 5 perc 18 másodperc Al-Attijah-hoz képest. Az éltriót a napi szakaszon Reinaldo Varela révén egy Toyota, valamint három Mini követte, sorrendben Harry Hunt, Erik van Loon és Nani Roma: a holland és a spanyol a 4. és az 5. helyen áll az összetettben Varela előtt.

Al-Radzsi mindent kiprésel a Toyotából (Fotó: SCCR)


Nagy balesetről nem számoltak be a szervezők, érkezett némi adalék viszont a HRX-Forddal versenyző Rene Kuipers és Jurgen Damen hétfői bukásáról. Mint kiderült, nem csak a pilótát szállították kórházba, hanem a rutinos dakarosnak számító navigátort is, akit állítólag nyaktöréssel kezelnek az egyik dohai kórházban. Az incidens miatt egyébként a HRX-Fordokat versenyeztető Wevers Sport többi különítménye, idősebb Peter van Merksteijn, Dennis Kuipers, valamint a Minivel induló ifjabb Peter van Merksteijn is visszalépett a folytatástól és nem rajtoltak el a keddi szakaszon.

A motorosoknál a KTM-es osztrák Matthias Walkner nyerte a szakaszt két spanyol márkatársa, Jordi Viladoms és Marc Coma előtt. A kétkerekűeknáél tavaly óta hatszoros világbajnok és immáron ötszörös Dakar győztes Coma ennek ellenére őrzi a vezetést az összetettben: 2 perccel előzi meg a Honda kiválóságát Joan Barreda Bortot, akit nagyjából ennyivel utasított a 4. helyre a szakaszon. 

Coma őrzi a vezető pozíciót (Fotó: SCCR)


Szerdán, az öt szakaszból álló, 2000 kilométer össztávú megmérettetés harmadik szelektív szakaszán 401 kilométert kell teljesíteniük a versenyzőknek.

Sealine Cross Country Rally: állás a 2. szelektív szakasz után

Autósok:

1. Nasszer Al-Attijah /Matthieu Baumel - Mini All4 Racing - 5hr 36min 15sec        
2. Yazeed Al-Radzsi /Timo Gottchalk - Overdrive Toyota Hilux - 5hr 49min 11sec
3. Vlagyimir Vasziljev /Konstantin Zsilcov - Mini All4Racing - 5hr 54min 36sec        
4. Erik van Loon /Wouter Rosegaar - Mini All4 Racing - 6hr 08min 39sec
5. Joan Roma /Alex Haro - Mini All4 Racing - 6hr 11min 07sec
6. Reinaldo Varela /Gustavo Gugelmin - Overdrive Toyota - 6hr 11min 38sec        
7. Miroslav Zapletal /Maciej Marton - Hummer H3 Evo 7 - 6hr 19min 35sec
8. Marek Dabrowski /Jacek Czachor - Overdrive Toyota Hilux - 6hr 19min 42sec
9. Harry Hunt /Andreas Schulz - Mini All4 Racing - 6hr 20min 07sec
10. Jurij Sazonov /Arslan Sakhimov - Hummer H3 Evo - 6hr 48min 19sec

Motorosok:

1. Marc Coma - KTM 450 Rally Replica - 6hr 20min 17sec
2. Joan Barreda Bort - Honda CRF 450 Rally - 6hr 22min 20sec      
3. Sam Sunderland - KTM 450 Rally Replica - 6hr 25min 13sec      
4. Jordi Viladoms - KTM 450 Rally Replica - 6hr 26min 26sec                      
5. Matthias Walkner - KTM 450 Rally Replica - 6hr 29min 13sec