Sebastien Loeb hétfőn és kedden valóban tesztelte a Peugeot 2008 DKR-t a marokkói Erfoud térségében: a pilóta élvezte a kalandot, de a tervekkel kapcsolatban homályosan fogalmazott. Eközben a Tereprali Blog úgy értesült, hogy a tréning nem csak kedvcsináló volt: ha minden igaz, ez a menet már részét képezte annak a programnak, amellyel az oroszlános márka felkészíti a terepralis bemutatkozásra a korábbi kilencszeres ralivilágbajnok WTCC-pilótát.

 

Arról, hogy Loeb a hétvégén esedékes szlovákiai WTCC-bevetés előtt kipróbálja magát az idei Dakar-ralin satnya teljesítménnyel debütáló 2008 DKR-ben, már a múlt hétvégén is lehetett hallani. Azóta kiderült, hogy a francia extraklasszis valóban gyakorolt két napot Marokkóban és a Marca című spanyol lapnak beszélt is a tapasztalatokról.

„Több mint ezer kilométert vezettem két nap alatt és arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy egészen más világ. A kocsi teljesen más, mint bármi, amit eddig tapasztaltam és furcsa volt az is, hogy navigáció frontján nem repkednek az információk. Volt, amikor kilométereket mentünk és nem volt semmilyen jel, de előfordult olyan is, hogy minden másodpercben kaptam valamilyen iránymutatást” – fogalmazott Loeb, akinek Carlos Sainz navigátora, Lucas Cruz diktálta az itinert.

Bár az érintettek mindent megtettek, hogy a nagy dobra nem vert tréning amolyan kedvcsinálónak tűnjön, a Tereprali Blog tűzközeli forrásból úgy értesült, hogy az Erfoud környékén bonyolított gyakorlás volt a kezdete annak a háttérprogramnak, amely során a Peugeot-Citroen konszern sportosztálya felkészíti a 2016-os Dakar-ralira, pályafutása első terepralis megmérettetésére a gallok legendáját.



„Egy ideje már készült erre, most pedig meglépik. El van döntve, hogy Sebastien indul a Dakaron” – fogalmazott forrásunk, aki megerősítette: a Peugeot négy autóval számol, Stephane Peterhansel, Carlos Sainz és Cyril Despres mellett Loebnek is készítenek egy versenyautót. Mint ismeretes, néhány napja még létezett egy olyan teória is, amely szerint Loeb egyfajta szükségmegoldás lehet: Sainz a közelmúltban térdműtéten esett át, jelenleg lábadozik, ezért úgy hírlett, hogy nem biztos a felépülése.

A kétszeres ralivilágbajnok, egyszeres Dakar-győztes Peugeot-pilóta a sérülés miatt nem tudta elkísérni a Forma-1-ben a Toro Rossónál hajtó fiacskáját Monacóba és Montrealba, csütörtökön azonban feltűnt az Osztrák Nagydíj helyszínén, Spielbergben. A klasszis mindkét kezében mankót szorongatott, de cáfolta a 2016-os Dakar kihagyásával kapcsolatos találgatásokat.

„Szeptemberre rendbe jövök, így az utolsó néhány teszten már autóba tudok ülni. Szó sincs arról, hogy kihagynám a januári versenyt, addig minden rendben lesz” - mondta Sainz a Tereprali Blognak.

Sainz szerint a Peugeot minden eddiginél intenzívebb tesztprogramra készül a 2008 DKR átépített, továbbfejlesztett változatával. A francia egylet beszúrja a menetrendbe a China Grand Rally-t, de a gyakorlásokon kiváló lehetőség kínálkozik arra, hogy suttyomban Loeb felkészítésére is legyen kapacitása a különítménynek.