Nagyot durranthat a 2016-os Dakar-ralin a Peugeot és a Mini: több forrás is állítja, hogy előbbieknél a kilencszeres ralivilágbajnok, jelenlegi WTCC-menő Sebastien Loeb, utóbbiaknál pedig a gall klasszis korábbi ralis ellenfele, Mikko Hirvonen eshet át a sivatagi tűzkeresztségen.  

 

Loeb sohasem titkolta, hogy egyszer szívesen kipróbálná magát a Dakar-ralin és már tavaly is úgy hírlett, hogy a Peugeot idén, a nagy visszatérés alkalmával beveti a dél-amerikai derbin, ám ez végül nem történt meg. Lehet, hogy azért, mert érezték, hogy égés lesz a bemutatkozás és nem akarták idejekorán megtépázni a Peugeot-Citroen konszern gyémántjának hírnevét, azóta viszont eltelt némi idő, a különítmény nem ült a babérjain, így a továbbfejlesztett 2008 DKR-t talán már alkalmasnak találják arra, hogy élesben is beleültessék a korábbi WRC-fenegyereket.



Erre enged következtetni az a pletyka, amely szerint Loeb a hétvégén – amikor az egész világ a Le Mans-i 24 órás futamra figyelt – Marokkóba utazott, ahol hétfőn és kedden, Erfoud és Merzouga környékén bekapcsolódik a Peugeot versenygépének tesztelésébe. Az As című spanyol lap és más források szerint Loeb a sérült Carlos Sainz helyére ugrik be: a spanyol klasszis egy focisérülés miatt állítólag térdműtéten esett át, legközelebb előreláthatólag szeptemberben vezethet, így az elméletileg titkos tesztelésen jó lehetőség kínálkozik Loeb kipróbálására.

A Peugeot-nál rendelkezésre áll Stephane Peterhansel és Cyril Despres is, ennek fényében pedig üzenetértékkel bír, hogy a kilencszeres ralivilágbajnok kapott behívót. Úgy hírlik, hogy Loebnek Sainz navigátora, Lucas Cruz diktálja majd az itinert a kétnapos tréningen: tűzközeli források szerint ez arra utal, hogy a Peugeot-nál számolnak azzal az eshetőséggel is, hogy Sainz térde esetleg nem jön helyre a januári bevetésig, de a franciának állítólag lenne helye akkor is, ha visszatér a spanyol. Úgy hírlik, hogy Bruno Famin sportigazgató megkapta a zöld fényt egy negyedik 2008 DKR bevetésére, így ha Loeb jól érzi magát a tréningen és a csapat is elégedett, akkor minden esély megvan arra, hogy a klasszis neve is ott díszeleg majd a januári összecsapás rajtlistáján.



Nem Loeb lehet az egyetlen ex-WRC-s nagyágyú, aki újoncként vehet részt a következő Dakar-ralin. Spanyol és más források beszámolója szerint az X-Raid Mini épp a Loeböt annak idején mindhiába kergető, rali-vb-s karrierje során két bronzérmet és négy ezüstöt gyűjtő Mikko Hirvonen szerződtetésével kacérkodik. A tavalyi szezon végén visszavonult finn az idei év eddigi részét azzal töltötte, hogy hazájában szerepelt különféle veteránautós rendezvényeken, a héten azonban Marokkóban járt és kipróbálta az All4Racinget, mégpedig egy rutinos oktató-másodpilótával, a visszavonulását a közelmúltban bejelentő korábbi Dakar-győztes Michel Perinnel a jobbján. 

Hirvonen állítólag egycsapásra beleszeretett az utóbbi évek sikergépébe, így – elméletileg – van esélye arra, hogy csatlakozzon a domináns armadához. Ugyan az északi pilóta szerepeltetése marketing vonatkozásában is sokat jelentene a treburi különítménynek, vélhetően Hirvonen sem úszná meg fizetés nélkül a kalandot: a jelenlegi szponzori háttere nem ismeretes, így rosszabb esetben a pénz lehet az, ami kerékkötője lehet a projektnek…

Fotók: Red Bull, Wikipedia, Citroen Racing