Versenyzői visszavonulása óta Vlagyimir Csagin, a kamionos tereprali „Cárja” a Kamaz sportigazgatójaként tevékenykedik. Arról nincs hír, hogy a legenda újra bepattanna valamelyik monstrum volánja mögé, az viszont biztos, hogy újra versenybe száll, mégpedig futóként, a Red Bull egyik világszintű jótékonysági rendezvényén.

 

A Dakar-rali hétszeres győztese az energiaitalos márka által működtetett alapítvány, a gerincvelő sérülteket támogató Wings For Life támogatására szervezett futáson száll versenybe. Az esemény a világ 35 országában kerül megrendezésre május 3-án, amikor a csatlakozó országokban azonos időben rugaszkodnak majd neki a futók a különleges versengésnek.

Csagin készülődik

Csagin természetesen Moszkvában fut majd, a Kamaz-különítmény számos más tagjával együtt. A gárdában ott lesz mások mellett a 2013-as Dakar-győztes Eduard Nyikolajev, az idén diadalmaskodó Ajrat Margyejev, valamint az Africa Eco Race-t két ízben megnyerő Anton Shibalov is. 

Mint az a csapat által pénteken közreadott fotókon is jól látható, a Cár komolyan veszi a feladatot és kőkeményen tréningezik. Ez nem is csoda, ugyanis a Wings for Life világfutása egyedi koncepció alapján bonyolódik: a futók és a kerekesszékes indulók nyomába fél óra elteltével egy személyautót indítanak, amely 15 kilométer/órás sebességgel indul majd a mezőny után óránként fokozza a sebességét előbb 16, majd 17, 20 és végül 35 kilométer/órára. A résztvevők számára akkor ér véget a futás, amikor utoléri őket az üldözőkocsi, a nemzeti bajnok értelemszerűen az utolsó futó lesz.

Így igazgatja a Kamaz  gárdáját a Cár

A szervezők tájékoztatása szerint a nevezési díjat teljes egészében a Wings for Life alapítvány kapja meg. Arról egyelőre nem tudni, hogy a Kamaz-armada tagjain kívül a tereprali világából más is csatlakozik-e az eseményhez, de mivel a Red Bull jelenléte erőteljes ebben a műfajban, jó esély mutatkozik arra, hogy mások is rajthoz állnak valamelyik helyszínen.