Mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy Tatárföldön nem büszkék a Kamaz rettegett tereprali-csapata által elért világraszóló sikerekre. A napokban például a tatár miniszterelnök is fogadta a Dakar-ralin, valamint az Africa Eco Race-en is győztes különítmény tagjait.

A gyár versenycsapatának népes delegációját szombaton a korábbi hétszeres Dakar-győztes csapatmenedzser, Vlagyimir Csagin vezette a kazanyi Kremlbe, ahol Rusztam Minnihanov miniszterelnök adott fogadást a tiszteletükre. A Naberezsnyije Cselniben székelő, az év eleji sivatagi maratonokon totális egyeduralmat produkáló gárda részéről ott volt a küldöttség tagjai között a Dakar-győztes Ayrat Margyejev, valamint az Africa Eco Race-en 2013 után másodízben diadalmaskodó Anton Shibalov is.

„Megmutattátok, hogy a lehetetlen is lehetséges” – méltatta az évről évre jelentős állami támogatásban részesülő Kamaz-sportosztályt Minnihanov, aki dicsérte Csagint is, hangsúlyozva azt, hogy „a kiváló pilótából kiváló vezető, menedzser vált”. Az eseményen a miniszterelnök állami kitüntetéseket is átadott: három pilóta, Margyejev, Shibalov és Andrej Karinov a Tatárföldi Köztársaságért tett szolgálatai miatt kapott elismerést, míg Margyejev egyik társát, a navigátor-mérnök Aydar Belajevet tiszteletbeli mérnöknek nyilvánították.

Mindent vittek a kamionok között - idén is...

Beszédében Csagin a tatárföldi sportéletet magasztalta: „Általánosan elfogadott tény, hogy Oroszországon belül a mi régiónkban a legmagasabb szintű a sport. Azon voltunk, hogy mi is bizonyítsuk ezt” – mondta a pilótából lett szakvezető, aki Minnihanov miniszterelnököt a Dakar-győzelemért járó trófea másolatával, valamint egy hatalmas csapatfotóval ajándékozta meg.

A Kamazzal és Oroszországgal kapcsolatban a Dakar és az Africa Eco Race lezárulta óta egyébként a legfontosabb kérdés az, hogy sikerül-e megvalósítaniuk a Csagin és más szakvezetők által megszellőztetett tervet, amely szerint újraélesztenék a tavaly pénzügyi okok miatt elmaradt Selyemút-ralit. A törekvések megvannak, állítólag a megfelelő lépéseket is megtették, fejlemény azonban még mindig nincs a korábban nagy sikerrel futó versennyel kapcsolatban.

Fotók: Kamaz Master