Múlt hétvégén, Lengyelországban, a Baja Drawsko elnevezésű viadallal elkezdődött a terepralisok Közép-európai Zóna Bajnoksága (CEZ), amelynek több fordulója érinti hazánkat is. A lengyel bajnokságot és a CEZ-évadot megnyitó futamon a Marcin Lukaszewski, Magdalen Duhanik-Persson páros diadalmaskodott a tavaly már nálunk is villantó BMW-konstrukcióval.

 

A győztes tandem tulajdonképpen ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta: 2014-ben a Közép-európai Zóna Bajnokság nálunk, a Nagykálló és térségében tartott Adrenalin Kupával zárult, amely Lukaszewski és Duhanik-Persson elsőségét hozta. A páros ezúttal egy Toyota Hilux Overdrive-val, Paul Molgóval és Janusz Jandrowicz-cal vívott meg, akiket a hat szelektív szakaszból álló összecsapáson végül 1 perc 55 másodperccel múltak felül.

A mezőny zömét egyébként helyi erők alkották, a magyar mezőnyből – mivel a CEZ-széria április 24-2-án nálunk, a Duna Aszfalt Kupával folytatódik Bugac térségében – sem vett részt senki a nyitányon. A durva, sok sárral és dagonyával fűszerezett megmérettésbe több ismert menőnek is beletört a bicskája. Miroslav Zapletal például – aki a Világkupa-sorozat miatt a Közel-Keleten hagyta Hummerét – hiába húzta elő az X-Raid által egykoron épített X3-as BMW-t, a jelentések szerint egy kanyarban beborultak egy mocsárra emlékeztető területre, ahonnan nem is tudtak kikászálódni. Csak a 16. helyen végzett a magyar bajnokság tavalyi 4. helyezettje, Tomas Ourednicek is, míg a hazai pályákon szintén gyakran megforduló Maciej Stanco, Artur Kolodziej egység egy hatalmas kődarabra futott a Chevrolet S10-zel, így számukra is hamar véget ért a viadal.


Az eredménylistán Alexander Szandrowski és Rafal Pluciennik zárt a 3. helyen, ami a Nissan Patrollal induló egység számára a TH csoport elsőségét is jelentette egyben. Mindenképpen említést és képzeletbeli kalapemelést érdemel a Martin Macik, Frantisek Tomasek és Michal Mrkva alkotta kamionos trió, akik megnyerték a kategóriájukat, ráadásul olyan tempót tapostak ki a Liazból, amellyel egy esetleges autós-kamionos összevont értékelésben a 3. pozícióban zártak volna.

CEZ-folytatás április 24-26-án Bugacon, ahol a térség legjobbjaival összemérik tudásukat a műfaj hazai menői is.

Baja Drawsko, a Közép-európai Zóna Bajnokság 1. fordulója

Végeredménye:

1. Marcin Lukaszewski - Magdalena Duhanik-Persson - BMW - 4:20.16,0 
2. Paul Molgo - Janusz Jandrowicz - Toyota Hilux - +1.54,9
3. Alexander Szandrowski - Rafal Płuciennik - Nissan Patrol - +33.20,2

Fotó: Autoklub.pl