Mindenre számít az ember, amikor tereprali-futamra látogat, csak arra nem, hogy egy 1100 lóerős versenykamion navigátorülésében egy gyorsasági autóversenyzőt lát viszont. A IV. Gyulai Várfürdő Kupán ez is megtörtént: Kovács Miklós és a Qualisport a Swift Cup Europe bajnoki tabellájának éllovasát, Bernula „Batboy” Istvánt ültette a jobbegybe a prológ erejéig.

 

A Szaharában edződött kalocsai kamionversenyzőről köztudott, hogy amikor csak teheti, igyekszik megmutatni a tereprali, valamint a bivalyerős Scania versenykamion szépségeit az arra fogékonyaknak. Így tett a tereprali-ob idei harmadik, a Közép-európai Zóna Bajnokság (FIA CEZ) értékelésébe beszámító összecsapásán is, amikor egy váratlan húzással, magát az érintettet is meglepve a Swift Cup Europe fenegyerekét kérte fel arra, hogy a pénteki szuperspeciálon diktálja neki az itinert.

„Néhányszor beszélgettünk arról, hogy szívesen megtapasztalnám, milyen érzés egy ilyen monstrumban száguldani, arra azonban nem számítottam, hogy Miklós így, élesben szeretné megmutatni azt” – mondta a Tereprali Blognak a Swift-sorozatban tavaly ezüstéremig jutó, idén pedig két forduló után bajnoki listavezető Bernula István. „A szuperspeciál reggelén megcsörrent a telefonom és alig hittem a fülemnek, amikor meghallottam a felkérést. Szerencse volt egyébként, hogy épp a környéken töltöttem a napot, lőtávolban voltam és nem okozott gondot, hogy késő délután, még épp időben megjelenjek az egyébként meseszép gyulai szervizparkban.”

Bernula "Batboy" István és az 1100 lóerős Scania Qualisport V8

Batboy elismerte, hogy nem mindennapi élmény volt számára a Tarhos térségében bonyolított közel tíz kilométeres menet: „Volt körülbelül fél órám arra, hogy megismerkedjek a fedélzeti műszeráradattal, egyszer pedig sikerült átfutnom az itinert is. Szoros barátságok révén kötődöm a terepralihoz és ültem már ilyen versenyautóban, nem is akármilyenben, azonban a szakaszon hihetetlen érzés volt megtapasztalni a Scaniában rejlő bődületes erőt. Nem volt könnyű egyszerre fogadni az új élményeket és odafigyelni a feladatomra, de Miklós a végén szerencsére elégedett volt. Köszönöm neki és a csapatnak a lehetőséget, amely mindenképpen közelebb hozott a terepralihoz. Jelenleg száz százalékosan a Swift Cup Europe küzdelmeire összpontosítok, de ki tudja, hogy mit tartogat a jövő?”

Ahol igazán elemében van: a Swift Cup Europe

A Qualisport kamionos egységével már ezen a hétvégén is találkozhatnak az érdeklődők, Kovács Miklós és gárdája ugyanis részt vesz az I. Budapesti Nemzetközi Kamionos Találkozón, amelynek egyik fő attrakciója a  pénteki, a főváros szívét is érintő monstrum-felvonulás lesz. Bernula István egy ideig még élvezheti a Swift-bajnokság nyári szünetét, a széria ugyanis július 4-5-én folytatódik: az immáron terepralis navigátori tapasztalatokkal is felvértezett bajnoki éllovas akkor a Slovakiaringen erősítheti vezető pozícióját.