Mielőtt elrajtol a terepralis Világkupa-sorozat idei harmadik derbije, a katari Sealine Cross Country Rally, érdemes visszakanyarodni egy gondolat erejéig az előző menetre, az Abu Dhabi Desert Challenge-re, egészen pontosan az X-Raid Mini kötelékében feltűnt Harry Huntra. A britet túlzás nélkül lehet a futam nagy felfedezettjének tekinteni, ráadásul a dolgok mögé tekintve kiderül, hogy nem mindennapi fickóról van szó…

 

Amit a 27 esztendős versenyző produkált Abu Dhabi térségében, az már önmagában sem mindennapi: életében először versenyzett a Minivel, mindenféle terepralis tapasztalat nélkül, és – egy helyet Al-Attijah kizárása révén javítva – a 3. pozícióban zárt. Hardcore raliőrültek számára talán ismerősen cseng a brit pilóta neve, mivel 2010-ben és 2012-ben is megnyerte az Intercontinental Rally Challenge (IRC) kétkerék-hajtású bajnoki címét, ezekkel az eredményekkel azonban nem sikerült komoly visszhangot kiváltania.



Sokkal nagyobb médiafelhajtást eredményezett azonban az, hogy Huntot összefüggésbe hozták azzal az elmebeteg mutatványos stábbal, amely a Youtube-on olyan videós csemegéket szolgáltat, amelyek szempillantás alatt bejárják az egész világot. „TaxTheRich” – eme rejtélyes név alatt publikálják „műveiket” – méregdrága verdákat vet kínzópróba alá, mégpedig idegen közegben: láthattunk már tőlük videót terepen nyúzott Rolls-Royce-ról, Ferrari Enzóról és XJ220-as Jaguarról is.  Amikor 2012 karácsonya előtt a brit sajtó megszellőztette, hogy esetleg Hunt ül a volán mögött, „TaxTheRich” közleményben cáfolta a feltételezést és álláspontjuk mellett annak ellenére is kitartottak, hogy az élelmes tollforgatók felismerték: a Rolls-Royce videó történetesen Hunt papa birtokán készült a nagy-britanniai Suffolkban…

Idősebb Hunt egyébként megengedhet(ne) ilyen úri huncutságot csemetéjének: a családfő dúsgazdag ingatlanmágnás, aki az ominózus suffolki birtokon, a 18. században épült 15 háló- és 19 fürdőszobás kastélyhoz tartozó garázskomplexumban komoly autógyűjteményt őriz, abban ráadásul azok a típusok is megtalálhatóak, amelyek a „TaxTheRich” videókban is feltűnnek. Közel sem biztos, hogy így van, de könnyen előfordulhat, hogy Hunt apuka delegálta Harryt az X-Raidhez, hogy a gyerek legális keretek között tombolhassa ki magát: ismerve a Mini árfolyamát, ehhez szükséges volt egy vaskos eurókötegekkel kitömött sporttáska is, de ez aligha okozott komoly fejtörést a papa számára, akinek vélhetően az lebegett a szeme előtt, hogy így legalább biztonságban tudhatja több mint száz luxusautóból álló gyűjteményét.



Egyelőre csak annyi tűnik bizonyosnak, hogy Harry Hunt jól érzi magát az All4Racing volánja mögött: Abu Dhabiban végig az élmezőnyben portyázott a brit nemzeti lobogó színeire festett autóval és 3. helyezése így a viadal nagy felfedezettjévé tette. „Nem gondoltam volna, hogy a Mini All4Racing ennyire jó versenyautó, simán mentünk át vele a leghatalmasabb dűnéken is” – sommázott a szigetországi versenyző, akinek a rutinos-pocakos német másodpilóta, Andreas Schulz diktálja az itinert.

Hunt a Sealine Cross Country Rally-n újra ott lesz a mezőnyben és vélhetően felbátorított az Abu Dhabiban elért eredmény. Egy futam alapján semmiképp nem szabad túlzott következtetéseket levonni és azt sem tudni, hány versenyre szól a Minivel kötött megállapodás, azt viszont mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy Hunt hazája első komoly terepralisa lehet, a motorsportok fellegváraként ismert szigetországot ugyanis érdekes módon soha nem csapta meg igazán eme műfaj szele.

Fotók: X-Raid