Kedden mutatja be a 2016-os Dakar-ralira szánt 2008 DKR típusjelű versenygép legújabb változatát a Peugeot és a Red Bull, a két cég azonban már most közreadott egy csipetnyi ízelítőt. 

 

Amit tudunk: hiába harangozta be nagy dérrel-dúrral a dakaros visszatérést a francia márka, a januári dél-amerikai derbin csúnyán megbuktak a 2008DKR-rel, amely messze járt a Minik és Overdrive-Toyoták által alkotott élmezőnytől. Úgy hírlett, hogy a kudarc Bruno Famin sportigazgató állásába kerül majd, végül azonban a konszern megkegyelmezett a szakembernek és úgy döntöttek, hogy megpróbálnak életet lehelni a szakmai berkekben is sokat bírált buggy-ba.


Peugeot 2008DKR ízelítő - akárcsak a nyitókép


A három pilóta, Stephane Peterhansel, Carlos Sainz és a motorosból autóssá avanzsált Cyril Despres tesztkilométerek tízezreit pakolta a kocsiba a Dakar-rali óta a 2008DKR-be Marokkóban és a két francia a közelmúltban egy élesre bevetésre is kapott egy-egy átmeneti, részben már az újításokkal felvértezett változatot. Peterhansel és Despres ezzel aratott kettős győzelmet a legnagyobb ázsiai tereprali-összecsapáson, a China Silk Road Rally-n, ahol a legkomolyabb dakaros ellenfelek természetesen nem voltak jelen, Sainz pedig – aki a nyáron egy focizás közben elszenvedett bokasérülés miatt műtéten esett át – ezzel párhuzamosan folytatta a tesztprogramot Afrikában.

Mint a Peugeot és a főszponzor Red Bull ma, a közösségi médiában megszellőztette: holnap, azaz kedden bemutatják a továbbfejlesztett, már a Dakarra szánt 2008DKR-t. Nem tudni, hogy vizuálisan mennyit változik a kocsi az előző verzióhoz képest, annyi azonban bizonyos, hogy több pénzt, munkaórát és emberi erőfeszítést aligha lehet egy ilyen projektbe pakolni, mint amennyit a francia márkánál beleraktak. Mint néhány napja kiderült, Peru visszalépésével minimális lesz az igazi sivatag a jövő évi Dakar útvonalában, ami egyáltalán nem kedvez a kétkerekes szörnyetegnek, pedig a tét nem kicsi: ha újfent kudarcot vallanak a márka közúti kínálatára nézve teljesen irreleváns járgánnyal, az könnyen azt eredményezheti, hogy a Peugeot-vezérkar beszünteti a programot.


Peterhansel az átmeneti változattal a China Silk Road Rally-n


Nem tudni, hogy a holnapi prezentáción szó esik-e a keret bővítéséről, mindenesetre érdemes megjegyezni: a kilencszeres ralivilágbajnok, jelenleg a Citroen WTCC-csapatánál vitézkedő Sebastien Loeb év közben több ízben is tesztelte Marokkóban a 2008DKR-t, ugyanis az egyre intenzívebb iparági pletykák szerint januárban a francia klasszis is ott lesz a Dakar-mezőnyben Peterhansel, Despres és Sainz mellett…