Két nappal a 2016-os Dakar-rali sajtótájékoztatója előtt robbantott a másik nagy, év eleji terepralis derbi, az Africa Eco Race is: mint kiszivárgott, a klasszikus afrikai útvonalon zajló összecsapás következő felvonása során a rajt helyszíne nem az utóbbi években megszokott dél-franciaországi városka, St. Cyprien, hanem Monaco lesz.

 

A fejleményt a főszervező Jean-Louis Schlesser súgta meg, aki két Dakar-diadal és az Africa Eco Race első hat felvonásának megnyerése után idén januártól már csak a szervezésre összpontosít. A részletek egyelőre nem ismertek, ám a Tereprali Blog információi szerint az előkészületeket a Forma-1-es Monacói Nagydíj főszervezője is segíti.

Noha a Világkupa legutóbbi futamán, az Abu Dhabi Desert Challenge-en különleges látványosság volt, hogy a mezőny a Yas Marina Forma-1-es aszfaltcsíkján futotta a szuperspeciált, a hercegségben ilyen huncutságra vélhetően nem lehet számítani. Ennek oka az F1-esek által használt nyomvonal sajátossága: az olyan szűk részeket, mint például a Loews-hajtű, a terepralis autókkal, de pláne a kamionokkal szinte képtelenség lenne teljesíteni. Az persze előfordulhat, hogy a városállam valamelyik részén kialakítanak egy speciális nyomvonalat a sivatagra szabott gépeknek, esetleg csak a célegyenesen futnak végig gyorsulási jelleggel: ez csak később derülhet ki.


A nyolcadszor lebonyolításra kerülő, Marokkó és Mauritánia átszelése után a szenegáli fővárosban, Dakarban záruló megmérettetés időrendje biztosan változik az utóbbi két évhez képest. Az adminisztratív- és technikai gépátvételt már egy nappal korábban, december 27-én megtartják, az első szelektív szakaszt pedig – már marokkói terepen – december 29-én teljesítik a versenyzők, akik szerdától adhatják le nevezéseiket a kéthetes derbire.

Csütörtökön tartja hivatalos sajtótájékoztatóját a Dakar-ralit szervező ASO is a jövő évi viadallal kapcsolatban, ahol bejelentik, hogy – mint azt Evo Morales bolívia elnök a poént lelőve már ma kikotyogta – a természeti csapás miatt visszalépő Chile helyét Peru és Bolívia tölti majd be Argentína mellett. Peru korábban is szerepelt a menetrendben, akárcsak Bolívia: igaz, utóbbi országba nem minden alkalommal látogatott el a teljes mezőny.