Továbbra is nagy talány, hogy milyen autóval vág neki a 2015-ös tereprali-szezonnak Nasszer al-Attijah: a katari klasszis az X-Raid Mini kötelékében aratta pályafutása második Dakar-győzelmét idén januárban, így kézenfekvő lenne a folytatás, ám a pilóta néhány napja megjegyezte, hogy megállapodása csak a dél-amerikai összecsapásra szólt a patinás különítménnyel.

„Miután hazatértünk a Dakarról, igyekszem véglegesíteni az idei versenymenetrendemet” – nyilatkozta al-Attijah az idei FIA Világkupa-sorozatot megnyitó oroszországi Northern Forest Baja hivatalos honlapjának. „Csodálatos munkát végeztünk a Minivel, megnyertük a Dakart, s bár a szerződésem csak arra a versenyre szólt, boldogan hosszabbítanék, hogy velük induljak a Northern Forest Baján. Az egy téli verseny, így arra biztosan tökéletes választás lenne a Mini All4Racing.”

Marad-e a Minivel? (Fotó: X-Raid Mini)

Aligha kétséges, hogy a BMW félgyári együtteseként működő X-Raid Mininél örülnének, ha al-Attijah hosszabbítana és náluk szerepelne a 2015-ös Világkupa-szezonban, ám a pilótától egyáltalán nem idegen az autók és csapatok közötti ugrabugrálás. Tavaly például három típust is vezetett az évad során: a holland Wevers Sport HRX-Fordjával a spanyolországi fordulóban egy műszaki hiba fosztotta meg a győzelemtől, majd az összetett ezüstéremig vezető út során indult Mini All4Racinggel és – mint például a Hungarian Baján aratott győzelmekor – a belga Overdrive-alakulat Toyota Hilux-szával is.

Tavaly a Toyota Hilux Overdrive-ot is kipróbálta (Fotó: Mick Sport Photo)

Al-Attijah a február 20-án rajtoló havas-jeges Northern Forest Baján még sohasem indult, ám a viadal hivatalos honlapjának nyilatkozva a versenyt „érdekesnek” titulálta, utalást téve arra, hogy felbukkanhat a mezőnyben. A sivatagi menő saját bevallása szerint imádja a téli futamokat és – mint fogalmazott – az oroszországi futamon jól tudná hasznosítani a WRC-ben futott Svéd-ralikon szerzett tapasztalatokat.

Míg a terepralis szezonjának alakításán még morfondírozhat a pilóta, a ralis programja már pénteken elkezdődött, ráadásul mindjárt egy hazai menettel, a közel-keleti bajnokságot megnyitó Katar-ralival. A multifunkciós sportolóra – aki a tereprali és a rali mellett jeleskedik sportlövőként is – olyan ellenfelek várnak, mint például Khalid al-Qassimi vagy Yazeed al-Radzsi: utóbbi itt is, a terepraliban is pályázik al-Attijah skalpjára, sokak szerint a szaúdi szeretné átvenni az „arab világ elsőszámú autóversenyzőjének” szerepkörét a kataritól.

A raliban már száguld a katari klasszis (Fotó: Nasser Al-Attiyah Team)

Több forrás is megjegyzi, hogy a közel-keleti ralis sorozatban egy Ford Fiestával induló al-Attijah idén rekordot dönthet: abban a bajnokságban 54 futamgyőzelemnél, így idén beérheti a térségben a legtöbb diadalt jegyző, visszavonulása óta sportdiplomataként ténykedő Mohammed bin Sulayemet.