Finn uralom jellemzi a terepralis Világkupa-nyitányt, az oroszországi Karéliában havas-jeges környezetben péntek óta zajló Northern Forest Baját. Akárcsak a pénteki prológ, a szombati hosszú menet is meglepetést hozott, ráadásul a Toyota a Dakar-vereség után a jelek szerint visszavághat a Mininek.

A pénteki, 10 kilométeres szuperspeciálon az jelentette a meglepetést, hogy nem a Világkupa – egyébként erősen foghíjasnak mondható – mezőnyének valamelyik menője, hanem egy, az orosz bajnokságba nevezetett pilóta, Andrej Zsigunov repesztette a legjobb időt saját építésű „NT X6” fantázianevű BMW-jével. Hasonló meghökkenést keltett az is, hogy szombaton, a futam első felét jelentő 158 kilométer hosszú szelektíven is egy olyan egység repesztette a legjobb időt, amely nem a Világkupa-értékelésbe, hanem az orosz bajnokságba nevezett: ekkor – ahogyan arra a körülmények alapján is következtetni lehetett – egy finn, a Mitsubishi Pajeróval induló Jouni-Matti Ampuja bizonyult a leggyorsabbnak.

Suominen egyelőre jól muzsikál a Toyota Hilux Overdrive-val

Talán érthető, hogy a Világkupa-versenyzők nem szakítanak inget, gatyát, hiszen a menetrend egyetlen téli futamán roppant könnyű beleszaladni egy végzetes hibába. Ezzel a rutinos versenyzők tökéletesen tisztában vannak és nagy a valószínűsége annak, hogy vasárnap indítják be rakétáikat: az FIA legrangosabb terepralis pontvadászatának értékelésében a jelenlegi állást egyébként egyaránt lehet papírformának és meglepetésnek is tekinteni.

Papírformának azért, mert a havas, jeges száguldást egy finn vezeti, mégpedig Tapio Suominen személyében: az északi WRC-navigátorból (korábban Toni Gardemeisternek diktálta az itinert) lett tereprali-pilóta, a körülmények pedig annak ellenére is kedveznek neki, hogy túl sok tapasztalattal nem rendelkezik volánzsonglőrként. Meglepetésnek azért lehet tekinteni Suominen eredményét, mert egy Toyota Hilux Overdrive volánja mögött ül, s bár a Northermn Forest Baját tavaly is egy ilyen konstrukció nyerte a szaúdi Yazeed al-Radzsi révén, a Dakar-ralin a Minitől elszenvedett újabb vereség után arra lehetett számítani, hogy ezúttal is az All4Racing-versenygépek lesznek fölényben.

Vasziljevtől győzelmet vár a Mini és az orosz szurkolótábor

Pláne annak fényében lehetett Mini-uralomra számítani, hogy az X-Raid vezérpilótája ezen a futamon a helyi fenegyerek, a Világkupa-címvédő Vlagyimir Vasziljev, akitől mindenki azt várta, hogy hazai terepen aligha lesz ellenfele. Ehhez képest az orosz ász hátránya 2 perc 57 másodperc Suominenhez képest, amivel a Világkupa-értékelésben a 2. helyet foglalja el, abszolútban viszont csak a 4. helyen áll: Ampuja és egy másik finn, a szintén az orosz bajnoki mezőnyben villogó mitsubishis Tapio Lauronen is megelőzi.

Van Loon a Dakar után hóban is regulázza a Minit

A világkupás mezőnyben egyébként egy másik Toyota Hilux Overdrive, a brazil Reinaldo Varela követi Vasziljevet, a dél-amerikai hátránya ráadásul mindössze 30 másodperc az oroszhoz képest. A napi szakaszon a csehek rakétája, a saját építésű Hummerével versenyző Miroslav Zapletal végzett a 4. helyen és hasonló helyen tanyázik a VK-értékelésben is. Őt a mezőny másik Minije, Erik van Loon követi a G-Force Protóval versenyző Andrej Novikov, valamint a Toyota Hilux Overdrive kontingens harmadik tagja, a lengyel Marek Dabrowski előtt.

Műszaki hibákból, balesetekből és egyéb problémákból bőven kijutott a teljes mezőnynek, s nagy valószínűség szerint nem lesz könnyű a vasárnapi 158 kilométer sem: az útvonal ugyanaz lesz, mint szombaton, ám akkor fordított irányban teljesítik majd a távot.

A Northern Forest Baja állása a szombati nap után:

1. Suominen, Nasman (Toyota Hilux Overdrive) 1:54,24 (Világkupa)
2. Ampuja, Hurskainen (Mitsubishi Pajero) 1:54,31 (Orosz bajnokság)
3. Lauronen, Forsell (Mitsubishi Pajero) 1:55,43 (Orosz bajnokság)
4. Vasziljev, Zsilcov (Mini All4Racing) 1:57,21 (Világkupa/Orosz bajnokság)
5. Varela, Gugelmin (Toyota Hilux Overdrive) 1:57,51 (Világkupa)
6. Zapletal, Marton (Hummer H3) 2:00,27 (Világkupa)
7. Van Loon, Rosegaar (Mini All4Racing) 2:04,08 (Világkupa)
8. Novikov, Novikov (G-Force Proto) 2:05,04 (Világkupa/Orosz bajnokság)
9. Dabrowski, Czachor (Toyota Hilux Overdrive) 2:06,50 (Világkupa)
10. Firszov, Filatov (Nissan) 2:07,32 (Világkupa/Orosz bajnokság)

Fotók: Northern Forest Baja, Overdrive Racing, X-Raid