Amit Nasszer Al-Attijah megígér, azt igyekszik megtartani: az idei Világkupa-sorozat ötödik fordulójára, az Italian Bajára padlógázt ígért és ennek megfelelően hajtott a pénteki szuperspeciálon. A katari klasszis a mezőny egyetlen Minijével már az első 12 kilométeren 14,9 másodpercet verte a nagy rivális Toyota-Overdrive kontingens legjobbjára, Marek Dabrowskira.

 

A szuperspeciált a szintén Toyota-Hilux-szal induló, mostanában ritkán látott Alekszandr Zseludov zárta a 3. helyen, akinek hátránya már 18,8 másodpercre rúgott. Az oroszt honfitársa, Borisz Gadaszin követte saját építésű G-Force Protójával, maga mögé utasítva Miroslav Zapletalt: a csehek Hummer-nagyágyúja az állandóság híve, ennek ellenére gondolt egyet és a mostani futamra visszaültette maga mellé korábbi navigátorát, az azóta már pilótaként is vitézkedő Tomas Ouredniceket.

Nem az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult a nyitány a Világkupa címvédő-listavezetője számára: a Mini után Toyota-Overdrive-ra váltó Vlagyimir Vasziljev csak a 6. helyen zárta a rövidke penzumot, hátránya ráadásul több mint 40 másodperc volt az éllovashoz képest. Az orosz pilóta számára kulcsfontosságú lenne, hogy jól teljesítsen a vasárnap záruló megmérettetésen, előnye ugyanis mindössze 35 egység a kétszeres Dakar-győztes katarihoz képest.

Vasziljev és a Toyota Hilux Overdrive (Fotó: Overdrive Racing)


Fazekas Károly, a magyar bajnokság listavezetője beugró navigátorával, Hangodi Zoltánnal és a BMW X6 RR-rel a 17. pozícióban indított: a balatonfüredi pilótának a helyszínről érkező jelentések szerint meggyűlt a baja néhány előle induló lassabb autóval, valamint a porral is, aminek 1 perc 27 másodpercnyi hátrány lett a vége. Teljesítette a szuperspeciált a spanyol Joan Roca Vila is, akit erre a hétvégére mindenképpen magyarnak kell nyilvánítani: a pilóta a Jean-Louis Schlesser nevével fémjelzett, ám nálunk, kiváló magyar szakemberek közreműködésével épült Schlesser GP-vel versenyez, az utasításokat pedig honfitársunktól, a korábbi kétszeres magyar bajnok Horn Alberttől kapja. A hispán-magyar vegyespáros a 21. helyen indította a derbit, Fazekaséktól például 21 másodpercet kaptak.

A motorosoknál a husqvarnás olasz Vanni Cominoto bizonyult a legjobbnak, maga mögé utasítva Alexander Ruosót és Alex Zanottit. A quadosoknál lengyel elsőség született a yamahás Damian Rayczyk révén.

A vasárnapig tartó, 639 kilométer össztávú (ebből a szelektív szakaszok hossza 415,8 kilométer lesz) idei ötödik Világkupa-összecsapás szombaton két szakasszal folytatódik Pordenone térségében.

Italian Baja: állás a szuperspeciál után

1. Nasszer Al-Attijah / Matthieu Baumel – Mini All4Racing – 8:02,2
2. Marek Dabrowski / Jacek Czachor – Toyota Hilux Overdrive - + 14,9
3. Alekszandr Zseludov / Anton Nyikolajev – Toyota Hilux - + 18,8
4. Borisz Gadaszin / Vlagyimir Novikov – G-Force Proto - + 19,3
5. Miroslav Zapletal / Tomas Ourednicek – Hummer H3 Evo - + 27,5
6. Vlagyimir Vasziljev / Konstanton Zsilcov – Toyota Hilux Overdrive - + 40,8

17. Fazekas Károly / Hangodi Zoltán – BMW X6 RR – +1:27,0
..
21. Joan Roca Vila / Horn Albert – Schlesser GP - +1:48,4