Teljesítette a küldetést Nasszer Al-Attijah: az X-Raid Mini katari kiválósága az idei Világkupa-szezon ötödik fordulójaként megrendezett Italian Baja zárónapján mindkét szelektív szakaszon a leggyorsabbnak bizonyult, így a Toyota-Overdrive három egységét maga mögé utasítva megnyerte a viadalt. A vasárnap a magyarok látványos előretöréséről is szólt Pordenone térségében.

 

Al-Attijah szombaton a laza kezdés után rákapcsolt és az élre állt, vasárnap pedig nem engedett: mindkét szakaszelsőséget elhappolta az olasz terepre rendkívül jól ráérző, ezzel a Toyota-Overdrive legversenyképesebb pilótájának bizonyuló Reinaldo Varela orra elől. A kétszeres Dakar-győztes katari a „Cosa” elnevezésű szelektíven előbb 24, majd 15 másodpercet adott a brazilnak, akit így az összesítésben 1 perc 24 másodperccel múlt felül. 

Al-Attijah (jobbra) és navigátora, Mathieu Baumel (Fotó: X-Raid)


Míg a zárónapot a 3.pozícióból kezdő orosz Toyota-pilóta Alekszandr Zseludov eltűnt az élmezőnyből, addig Vlagyimir Vasziljev, a Világkupa címvédő-listavezető az abszolút értékelésben 3 perc 50 másodperces hátránnyal végzett a 3. helyen, így a Minitől váratlanul a Toyota-Overdrive táborába átpártoló orosz megint kibekkelt egy futamot úgy, hogy a bajnoki ponttáblázat élén maradt. A Tereprali Blog kalkulációi szerint az Italian Baja után Vasziljev 171 ponttal marad a tabella legelőkelőbb helyén, Al-Attijah pedig 150 ponttal követi: ez annyit jelent, hogy a zsinórban harmadik győzelmét arató katari az újabb siker révén 14 egységgel tudta csökkenteni hátrányát.

Reinaldo Varela (Fotó: Overdrive Racing)


Marek Dabrowski számára is kapóra jött, hogy a 4. helyen vitte célba a Toyota-Overdrive Hiluxát: a futam előtt a 66 pontos lengyel az olaszországi menetet kihagyó Yazeed Al-Radzsival holtversenyben birtokolta a ponttáblázat 3. helyét, így a szaúdi fenegyereket biztosan maga mögé utasítja, ez viszont kevés a képzeletbeli dobogó legalsó fokának megtartásához. Varela a 2. helyért járó pontokkal előreláthatólag átveszi majd a tabella 3. helyét.

Miroslav Zapletal megtartotta formáját és ezen a futamon is pontokat zsákmányolt: az immáron pilótaként villogó, ám erre a futamra újra az itinert választó korábbi navigátorával, Tomas Ourednicekkel kiálló cseh Hummer-nagyágyú az 5. pozícióban végzett. Őket némi meglepetésre egy litván pilóta, bizonyos Benediktas Vanagas követte egy Toyotával.

Roca Vila, Horn és a Schlesser GP (Fotó: Horn Albert /Facebook)


Kimagaslóan jó napjuk volt a magyar egységeknek: a spanyol pilóta, Joan Roca Vila és magyar navigátora, Horn Albert mindkét szelektíven remekelt a hazánkban épített Schlesser GP-vel. A vegyespáros délelőtt az 5. (!), délután pedig a 6. (!) időt repesztette, így az abszolút értékelés 7. helyén végeztek. Ha nincs a hétvége korábbi szakaszában kapott 5 perces időbüntetés, biztosan Vanagas előtt zárták volna a megmérettetést. „Ez volt az első verseny, hogy Albert navigált nekem, ráadásul angol nyelven. Jól ment az együttműködés és sokat tanultunk ezeken a szakaszokon. Már várjuk a spanyolországi futamot!” – értékelt a Facebookon a spanyol pilóta.

Jól muzsikált a magyar bajnokság listavezetője, Fazekas Károly is alkalmi navigátorával, Hangodi Zoltánnal és a BMW X6 RR-rel. A korábbi kétszeres magyar bajnok pilóta délelőtt a 11. időt hozta, míg a második körről a 10. idővel jött le, ami azt eredményezte, hogy az abszolút értékelés 9. helyén fejezték be az összecsapást.

A motorosoknál a yamahás Alessandro Ruoso nyerte az Italian Baját, míg a quadosok szintén Yamaha-siker született, mégpedig a lengyel Damian Rajczyk bizonyult révén. 
Túl sokat nem pihenhet a Világkupa-mezőnye az évad európai szakaszának nyitánya után: július 24-26-án már Spanyolországban versenyeznek, a Baja Aragon elnevezésű összecsapáson.

Italian Baja: a végeredmény

1. Nasszer Al-Attijah / Matthieu Baumel – Mini All4Racing – 3:59:44
2. Reinaldo Varela / Gustavo Gugelmin - Toyota Hilux Overdrive - + 0:01:24
3. Vlagyimir Vasziljev / Konstanton Zsilcov – Toyota Hilux Overdrive - + 0:03:50
4.  Marek Dabrowski / Jacek Czachor – Toyota Hilux Overdrive - + 0:07:03
5. Miroslav Zapletal / Tomas Ourednicek – Hummer H3 Evo - + 0:10:37
6. Benediktas Vanagas / Seb Rozwadoski – Toyota Hilux - + 0:16:19
7. Joan Roca Vila / Horn Albert – Schlesser GP - + 0:19:49
8. Jurij Sazonov / Arszlan Szahimov – Hummer H3 Evo -+0:23:52
9. Fazekas Károly / Hangodi Zoltán – BMW X6 RR – +0:27,40