Újra bizonyította kiváló taktikai érzékét Nasszer Al-Attijah az Italian Baja szombati napján: az X-Raid Mini katari extraklasszisa délelőtt még csak megízlelte a 85 kilométeres „San Lorenzo” elnevezésű szelektív szakaszt, amelyen délután tönkrevert mindenkit. A katari nagyágyút négy Toyota Hilux követi a viadal féltávjánál.

 

Al-Attijah délelőtti puhatolózó menet során 1 óra 1 perc 28 másodperces időt ment a San Lorenzón: ez csak a 6. helyre volt jól a nagy Mini-rivális Toyot-Overdrive pilótája, Reinaldo Varela által dominált penzumon, délután azonban beletaposott a katari, ekkor már 56 perc 43 másodperces időt repesztett ugyanott, amelynél senki nem tudott jobbat. Varela 1 perc 24 másodperces hátránnyal zárt a 2. helyen, így az összesítésben is visszacsúszott az élre álló kétszeres Dakar-győztes mögé: a Mini pilótájának előnye 45 másodperc a brazil versenyzővel szemben.

Alekszandr Zseludov mindkét futam során a 3. helyen zárt privát Toyota Hilux-szával és az abszolút értékelésben is ezt a pozíciót foglalja el, ám az orosz hátránya már 1 perc 18 másodperc. A Világkupa címvédő-listavezetője, Vlagyimir Vasziljev folytatja a sort: a Mini-kontingenstől a Toyota-Overdrive-hoz átigazoló orosz a csapnivalóan sikerült pénteki szuperspeciál után a délelőtti menetet a 2. helyen zárta, délután viszont csak 4. lett, így a bajnoki ponttáblázaton őt követő Al-Attijah jelenleg 1 perc 48 másodperccel előzi meg.

Vasziljev akcióban az új munkaeszközzel (Fotó: Overdrive Racing)


Marek Dabrowski révén egy lengyel felségjelzésű Toyota-Overdrive egység áll az 5. helyen, akit Miroslav Zapletal követ: a cseh klasszis hátránya 4 perc 12 másodperc, amely már tetemesnek mondható, ám a jelek szerint minden esélye megvan arra, hogy folytassa az eddigi jó sorozatát és vastag pontadagot kasszírozzon a végelszámolásnál.

Egyelőre remekel a hazánkban épített Schlesser Gp fedélzetén támadó spanyol-magyar páros, Joan Roca Vila és Horn Albert: az együtt első ízben versenyző tandem délelőtt a 9. helyen zárt, míg délután egy 8. időt repesztettek, így az összesítésben jelenleg a 10. helyet foglalják el. A duó a hivatalos eredményközlő rendszer szerint kapott egy 5 perces időbüntetést is, amely nélkül akár a 8. helyet is birtokolhatnák…

Fazekas Károly és Hangodi Zoltán a 11. helyről készülhet a vasárnapi zárónapra: a magyar bajnokság listavezetője az X6-os BMW-vel a 14. helyen fejezte be az első kört, délután viszont felkapaszkodtak a 11. helyre és a Roca Vila-Horn egységtől 1 perc 5 másodperccel vannak lemaradva.

Így repültek Fazekasék (Fotó: Fazekas Motorsport)


A motorosoknál az olasz Alessandro Ruoso vezet egy Yamahával, és szintén Yamaha áll az élen a quadosok között is: ott a lengyel Damian Racyczyk birtokolja a vezető pozíciót.

Vasárnap, az idei Világkupa sorozat ötödik fordulójának utolsó napján két szelektív szakasz, kétszer 85 kilométer vár a Pordenone térségében cirkáló mezőnyre.

Italian Baja: állás a 2. nap után

1. Nasszer Al-Attijah / Matthieu Baumel – Mini All4Racing – 2:06:13
2. Reinaldo Varela / Gustavo Gugelmin - Toyota Hilux Overdrive - + 0:00:45
3. Alekszandr Zseludov / Anton Nyikolajev – Toyota Hilux - + 0:01:18
4. Vlagyimir Vasziljev / Konstanton Zsilcov – Toyota Hilux Overdrive - + 0:01:48
5.  Marek Dabrowski / Jacek Czachor – Toyota Hilux Overdrive - + 0:02:41
6. Miroslav Zapletal / Tomas Ourednicek – Hummer H3 Evo - + 0:04:12

10. Joan Roca Vila / Horn Albert – Schlesser GP - + 0:14:08
11. Fazekas Károly / Hangodi Zoltán – BMW X6 RR – +0:15,13