Fazekas Károly és Szenáki László vezet a Riverside Baján, a tereprali-ob idei második, a Közép-európai Zóna Bajnokságba is beszámító viadalának szombati napja után: a BMW X6-os versenyző egységet az uralkodó magyar bajnokpáros, Fekete Antal és Tóth györgy követi a Toyota Hilux Overdrive-val, míg a 3. helyen a cseh Zdenek Porizek tanyázik a Hummer H3 Evóval.

 

Négy szelektív szakasszal folytatódott szombaton a Riverside Baja Sárvár térségében, ahol az előrejelzettnél sokkal kellemesebb, nyárias időjárási viszonyok közepette futották a kiírt négy szelektív szakaszt, amely azonban jócskán megrostálta a mezőnyt.

Ez lett Fodorék versenyének vége...


A verseny sajtóirodájának beszámolója szerint előbb a Riverside Baja címvédője, a 2013-as bajnok Fodor Imre bukott és búcsúzott a Ford Ranger Dakarral, ráadásul navigátorát, Bagics Róbertet a szombathelyi kórházba kellett szállítani: állapotáról ellentmondásos információkat hallani, ám a Tereprali Blog értesülései szerint a kiváló másodpilóta csigolyatörést szenvedett. Elvesztette minden esélyét a jó szereplésre a negyedik szakaszt követően az addig összetettben a harmadik helyen álló Garamvölgyi Zoltán, Szabó Barbara kettős, akiknek Nissanjában egyszerűen eltört a féktárcsa. Nem sikerült problémamentesen túlvészelnie a napot a Korda Erik, Nyírfás Julianna párosnak sem: a harmadik szakaszt a HRX-Ford technikai gondjai miatt félbeszakították, de később forfaittal visszaálltak a mezőnybe. Az érdemi esélyek elvesztését azzal igyekeztek kompenzálni, hogy az ötödik szakaszon legjobb időt produkálták.

A korábbi kétszeres bajnok Fazekasnak - aki az utóbbi éveket a saját építésű X6-os csiszolásával töltötte, számos gyötrelmen átesve -  semmilyen gondja nem volt, a napi négy szakaszból kettőt nyert, így a zárónap előtt 3 perc 8 másodperc az előnye a szokás szerint kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Fekete-Tóth párossal szemben. „Úgy érzem, erre a versenyre minden összeállt, és eddig szinte hibátlan a teljesítményünk” – értékelt a nap végén Fazekas Károly. „Mind az autóval, mind pedig a navigátorommal tökéletes az összhang. Tavaly a ralis szakaszokon nagyon jól ment nekem, így bízom abban, hogy vasárnap sikerül megőriznem az előnyömet, és megnyerem a versenyt.”

Fekete, Tóth és a Toyota-Overdrive: a higgadtságra helyezik a hangsúlyt


Fazekas legfőbb fegyvere az X6-os kiváló végsebessége volt, vasárnap viszont nem éppen erre lesz szükség. Már a szombati utolsó szelektívet is az Iseum-rali egyik káldi gyorsaságiján futották, a zárónapon pedig a mezőny egész nap az ORB-futam pályáin repeszt majd, együtt a ralisokkal. „A mai napot nagyon élveztük, rátaláltunk a saját ritmusunkra és egész nap azt autóztuk, holnap viszont végig a ralipályákon kell mennünk” – mondta a 2. helyen álló bajnokpáros navigátora, Tóth György, a Tereprali Blog állandó szakértője. „Félreértés ne essék, nem vattacukorból vagyunk és minden másnál jobban szeretjük a kihívásokat, de továbbra sem értem a koncepciót, hogy miért kell olyan pályákon mennünk, amelyeket raliautókra szabtak, nem pedig terepralis versenygépekre. Az biztos, hogy dolgos kis zárónap lesz, igyekszünk mindvégig megőrizni a higgadtságunkat.”

Porizek hátránya 3 perc 38 másodperc a Fekete-Tóth tandemhez képest: ugyan a cseh pilóta a bevállalós stílusáról ismert, mégis nagy meglepetés, hogy egész nap sikerült honfitársa, a szintén H3 Evóval versenyző Tomas Ourednicek előtt maradnia. A magyar bajnokság tavalyi negyedikje – aki karrierje első Dakar-ralijára készül – hiába volt minden egyes szelektíven gyorsabb Porizeknél, a pénteki menet során összeszedett több mint 5 perces hátrányt képtelen volt ledolgozni, így jelenleg a 4. helyen állomásozik. A Hummer-armada szép sormintát alkot, mivel az 5. helyen Pjotr Bialkowski állomásozik.

Porizek nagy formában autózik Sárvár környékén


A sajtóiroda tájékoztatása szerint a motorosok mezőnyében az Európa-bajnoki pontokért küzdők között nagy csata alakult ki, főképp a lengyel Maciej Albinowksi és a cseh Rudolf Lhotsky között. Az utolsó szakaszig utóbbi Lhotsky állt az élen, ám a nap végére a lengyel versenyző előzött, igaz, kettejük között mindössze négy ezred a különbség. A magyar értékelésben a korábban a Dakar-ralin is megfordult Somfai Mátyás vezet. Hodola Richárd egy bukás miatt feladta a viadalt, ennek köszönhetően Horváth Lajos áll a második helyen:a KTM-es versenyzőt a quados Somfai 17:14 perccel előzi meg.

Vasárnap a verseny kiírása szerint kilenc rövid, murvás, ralis szelektív vár a versenyzőkre, míg a díjkiosztót este 19:30-tól tartják a sárvári Polgármesteri Hivatalban.

Riverside Baja: állás a szombati nap után

1. Fazekas Károly, Szenáki László – BMW X6 – 2:40:33
2. Fekete Antal, Tóth György – Toyota Hilux Overdrive – +0:03:08
3. Zdenek Porizek, Marek Sykora – Hummer H3 Evo - +0:06:46
4. Tomas Ourednicek, Pavel Vaculik - Hummer H3 Evo - + 0:10:24
5. Pjotr Bialkowski, Bartosz Momot – Hummer H3 Evo - + 0:14:55

Fotók: Riverside Baja sajtóiroda