Nemcsak egymással, hanem egyéb tényezőkkel is meg kell küzdenie a tereprali-ob mezőnyének az évad negyedik fordulójaként a hét végén tartandó Euro-Tools Kupán. A versenyzőket az ismeretlen pályák, valamint a meteorológusok által jósolt rekkenő hőség is komoly próbára teszi majd a háromnapos összecsapáson.

 

A Varga Racing Team által jegyzett futamon apénteki, 5 kilométer hosszú szuperspeciál szakasz után szombat hat, vasárnap pedig négy szelektív szakaszt kell teljesítenie az 546 kilométer össztávú – ebből a mért szakaszok 302 kilométer tesznek ki – futam résztvevőinek. Bár az előzetes nevezési lista a nyári időpont és a közelgő spanyolországi Világkupa-futam miatt nem túl népes, a tét így sem kicsi: az üldözők szeretnének találni valamit 2011 és 2012 bajnoka, a BMW X6-ossal versenyző Fazekas Károly ellen, aki jelenleg vezeti a ponttáblázatot.

A BMW X6-ossal versenyző pilóta nagy győzelmet aratott az előző két futamon és erre rátett még egy lapáttal a Világkupa-sorozat olaszországi állomásán is, ahol a 9. helyet szerezte meg. „Természetesen örültem az Italian Baján elért eredménynek, de nem tulajdonítok túl nagy jelentőséget neki. Ez egy újabb futam lesz, újabb komoly kihívással. Tudomásom szerint Bábolnán és térségében még soha nem rendeztek tereprali-versenyt, a pályák mindenki számára ismeretlenek lesznek, tiszta lappal startol mindenki, így érdekes lesz megfigyelni, hogy mire jutunk egymás ellen ilyen feltételek mellett. Az autó csodálatos, nagyon élvezem a volánja mögött töltött időt. Kétség sem férhet ahhoz, hogy most is győzni szeretnénk!” – mondta a ponttáblázatot 100 ponttal vezető pilóta, akinek Szenáki László diktálja az itinert.


Fazekasék legfőbb üldözője a Fekete Antal és Tóth György alkotta címvédő bajnokpáros: a Toyota Hilux Overdrive-val versenyző egység , amelynek hátránya jelenleg 26 pont. „Egyetértek azzal, hogy az ismeretlen pályák és a jósolt rekkenő forróság kombinációja komoly próbatétel lesz, utóbbi ráadásul bennünket hatványozottan érint, a Toyotában ugyanis nincs klíma” – fogalmazott a bajnokpáros navigátora, Tóth György. „Az utóbbi néhány futam eredménye jól mutatja, hogy Fazekas Karcsi bombaformában van és csakis a győzelem lehet elfogadható számára, de a felkészülés során a mi csapatunk is megtett mindent, amit csak lehetett. Bár mostanában nem voltunk túlságosan szerencsések, természetesen bizakodó hangulatban készülünk a hétvégére. A hírek szerint a szervező egyesület és a támogatók is apait-anyait beleadtak az előkészítésbe. Ennek fényében sajnálatos, hogy nem lesz népes a mezőny, de tudjuk jól, hogy ezt a futamot a lemondott évadnyitó után kellett beépíteni a versenynaptárba, márpedig ilyen esetekben nem könnyű olyan időpontot találni, ami mindenkinek megfelel.”


A nevezési listán szerepel a hazai rendezésű futamokon törzsindulónak számító cseh Hummer-fenegyerek, a navigátorból lett pilóta, Tomas Ourednicek, aki 60 ponttal állomásozik a pontverseny 3. helyén, de rajthoz áll a HRX-Forddal Korda Erik is, aki 56 egységével a tabella 4. helyét mondhatja magáénak.  Szakmai körökben kiemelt figyelem irányul majd Fodor Imrére, 2013 bajnokára: a szélvészgyors pilóta számára balesetekkel és kiesésekkel indult az évad, a legutóbbi, gyulai fordulóban nem is állt rajthoz, az Euro-Tools Kupán viszont ott navigátorával, Mesterházi Márkkal és a Ford Ranger Dakarral.

Juhász Gábor révén az érdeklődők láthatják az egyszemélyes autók (T3) kategóriájába tartozó Klement Mosquito egyik példányát, visszatér a H-csoportban az idén még egyszer sem versenyző Gyabronka István, de lesz kamionos és Challenge kategória is. Előbbit a Qualisport együttesének 1100 lóerős Scaniája képviseli Kovács Miklóssal és Ács Lászlóval a fedélzetén, míg az amatőrök között újra próbálkozik a Nyaka Zoltán, Török Ádám páros a Jeep Grand Cherokee-val, valamint a Terepes Csajok gárdája, a pink Nissan Terrano fedélzetén Kapitány Dorottyával és Pánczél Gyöngyivel.

Fotók: Cseke Tamás