Szalay Balázs úgy tartja: három a magyar igazság, egy a ráadás! Az Opel Dakar Team pilótája arra a készül, hogy a hétvégén esedékes IV. Gyulai Várfürdő Kupán, az országos bajnokság idei harmadik, a Közép-európai Zóna Bajnokság (CEZ) értékelésébe is beszámító futamán demonstrálni tudja, hogy van alapja a régi mondásnak. 

 

Szalay eddig három alkalommal nyerte meg a gyulai országos bajnoki futamot, és a hétvégén a ráadásra készül. A sivatagi futamokon edződött versenyző nagyon szereti nem csupán a gyulai versenyt, hanem magát a gyönyörű fürdővárost is – többek között azért, mert itt a nézők tényleg bepillanthatnak a kulisszák mögé, mivelhogy a szervizparkot immár hagyományosan a város fő utcáján alakítják ki, vagyis akár sétával is megközelíthető. 

„Eddig mindig nagyon jól éreztem magam Gyulán: tetszik, hogy itt vannak nézők a pályák szélén, hogy a főutcán alakítják ki a szervizparkot, hogy a város gyönyörű és a helyiek rendben tartják – nagy öröm, hogy Gyula évek óta helyt ad az egyik országos bajnoki futamnak. A pályák viszonylag gyorsak, de éppen ezért technikásak is errefelé, és a navigációra is nagyon kell figyelni, ami azonban szerencsére nem az én dolgom” – mondta Szalay Balázs, aki a bivalyerős Opel Mokkával a győzelemre hajt a hétvégén.


Az Africa Race-en elszenvedett bukás óta a pilóta két Világkupa-futamon, Abu Dhabiban és Egyiptomban versenyzett, utóbbin a 9. hely megszerzése révén 2 pontot is gyűjtött. Állandó navigátora, az afrikai bukás következtében elszenvedett gerincsérülés miatt továbbra is harcképtelen Bunkoczi Lászlót előbb a belga Fabian Lurquin, majd a színművész-másodpilóta Laklóth Aladár helyettesítette és Szalay ismét új navigátortól kapja az útravalót:  „A hétvégén Vörös Ferenc diktálja nekem az itinert, ami talán egy icipici előnyt jelenthet a verseny során, hiszen Feca gyulai, vagyis tökéletesen ismeri a környéket.”
 
Az Opel Dakar Team nem is egy, hanem két autóval rajtol a gyulai futamon: a különítmény kötelékéhez az Apáthy Zoltán, Erős Gábor kettős is csatlakozik a viharsarki derbire.