2012-ben és 2014-ben Miroslav Zapletal, a csehek kiváló Hummer-pilótája nyerte a Gyulai Várfürdő Kupát, idén azonban a klasszis nem lesz ott a mezőnyben. Távollétében a nevével fémjelzett, általa konstruált és épített Hummerek próbálják megvédeni a mundér becsületét: a fenevadakból az előzetes nevezési lista szerint három példány biztosan ott lesz a rajtnál, ráadásul arra is mérget lehet venni, hogy legénységeik nem sétakocsikázásra készülnek.

 

Zapletal sohasem titkolta, hogy a többek által "a tereprali Monte-Carlójaként" emlegetett gyulai viadal az egyik kedvence, ezúttal azonban egy szponzori kötelezettség másfelé szólítja. A műhelyében készült és gondozott Hummerekben ennek ellenére nem lesz hiány, az előzetes nevezési lista szerint június 5-én, pénteken, a Vértanúk útján tartandó rajtceremóniánál két cseh és egy lengyel egység is ilyen monstrummal ugrik neki a távnak.

Tomas Ourednicek annak idején testközelből, navigátorként leshette el Zapletaltól, hogyan kell kezelni a 4 literes, több mint 400 lóerős motorral hajtott járgányt, manapság pedig már maga is egy ilyennel száguldozik, ráadásul az itiner helyett a volánt bűvöli. A hazánkat második otthonának tekintő pilóta tavaly a 4. helyen zárta a magyar bajnokságot, az idei futamokon azonban nem a saját elvárásainak megfelelően alakultak a dolgai, így a IV. Gyulai Várfürdő Kupán javítani szeretne.

Ourednicek bevetésre kész 


„Nálunk mindig az a filozófia, hogy igyekszünk maximális erőbedobással versenyezni. Az idei évad első néhány versenye nem úgy sikerült, ahogyan szerettük volna, így a mostani menet előtt megragadtuk az alkalmat és alaposan átvizsgáltuk az autót. Kicseréltünk néhány dolgot és úgy érzem, hogy jó okom van bizakodónak lenni. Gyulát egyébként imádom, mindig szenzációs ott a hangulat, egészen egyedi atmoszférát teremt az, hogy a szervizpark a csodálatos város szívében helyezkedik el. A pályák is jók, és persze az ellenfelek is. Biztos vagyok benne, hogy izgalmas hétvége vár ránk” – nyilatkozta elöljáróban a magyar bajnoki tabella 4. helyén álló Ourednicek, aki navigátorával, Pavel Vaculikkal pályafutásuk legnagyobb kihívására hangolnak idén: terveik szerint jövő januárban rajthoz állnak a Dakar-ralin is.

Egy másik cseh, Zdenek Porizek is a Hummer-armadát erősíti: a pilóta és navigátora, Marek Sykora szintén rendszeres résztvevői a magyar futamoknak, ezúttal ráadásul a megfelelő motivációval is bírnak, tekintettel arra, hogy legutóbb, a Riverside Baján a 2. helyen végeztek. Nem kell látnoknak lenni ahhoz, hogy kitaláljuk: a IV. Gyulai Várfürdő Kupán sem szeretnének sokkal rosszabb helyen végezni. Ugyanez mondható el a harmadik Hummer pilótájáról, Pjotr Bialkowskiról: a lengyel tavaly még az amatőrök között próbálkozott és olyannyira ráérzett a tereprali ízére, hogy a magyar bajnokság bugaci évadnyitóját a 2. pozícióban zárta, a Közép-európai Zóna Bajnokság értékelésébe a gyulai derbihez hasonlóan szintén beszámító lengyelországi Baja Carpathián pedig a győzelmet is megszerezte. Nem túlzás kijelenteni, hogy a BEWA Racing pilótája a térségben az évad egyik nagy felfedezettjének számít.

Bialkowski az évad nagy felfedezettje


A IV. Gyulai Várfürdő Kupa össztávja 621 kilométer lesz, amelyből a szelektív szakaszok 330 kilométer tesznek ki. A verseny pénteken 15 óra 50 perckor a rajtceremóniával indul Gyula szívében, a Vértanúk útján kialakított szervizparkban, majd a mezőny egy 12 kilométer hosszú szuperspeciál szakaszt teljesít Tarhos környékén. Szombaton és vasárnap délelőtt és délután is két-két szelektív szakasz vár az indulókra a pályákon, amelyek útvonala érinti Sarkadot, Sarkadkeresztúrt, Dobozt és Kötegyánt is. Annak érdekében, hogy az érdeklődők minél egyszerűbben odataláljanak a pályák mellé, a szervezők ugyanazokat a nézői pontokat jelölték ki, mint 2014-ben, ezúttal azonban egy szurkolói játékot is meghirdettek.

Ennek lényege a következő: azok, akik kilátogatnak a G-Shock logójával jelölt nézői pontokra, a helyszínen nyereményszelvényt tölthetnek ki és dobhatnak be egy ládikába. Ezek után nincs más tennivaló, mint élvezni a futamot, vasárnap pedig elmenni az esemény 17 óra 30 perctől tartandó díjátadó ceremóniájára, ahol megtörténik a sorsolás: a szerencsés nyertes jutalma egy értékes, exkluzív karóra lesz a játék támogatójának jóvoltából.

Fotó: ifj Polczer Miklós