Nemcsak egymás ellen, hanem a Közép-európai Zóna Bajnokság (FIA CEZ) miatt hazánkba látogató külföldi versenyzők ellen is csatáznia kell a tereprali-ob mezőnyének a hétvégén esedékes IV. Gyulai Várfürdő Kupán. A helyszín felkészült a nagy derbire, amelynek nézői pontjaira idén valóban érdemes lesz kilátogatni.

 

A magyar bajnoki ponttáblázat jelenlegi első két helyezettjének minden oka megvan arra, hogy rohamozzon a Viharsarokban. A korábbi kétszeres bajnok Fazekas Károly a legutóbbi futamon, a Riverside Baján megszakította több mint két éve tartó nyeretlenségi sorozatát az X6-os BMW-vel és új navigátorával, Szenáki Lászlóval, ráadásul a sikernek köszönhetően élre álltak a pontvadászatban. A 60 pontot jegyző páros 4 egységgel előzi meg a címvédő duót, a Toyota Hilux Overdrive-val versenyző Fekete Antalt és Tóth Györgyöt, akiket többek között spanol az is, hogy az előző viadal nem a legjobban alakult számukra.

Itt Fekete és Tóth, odafent Lukaszewski száguld


„Nem titkolom, hogy győzni akarunk Gyulán is. Ha nem így lenne, nem is indulnánk a versenyen” – mondta Fazekas, aki már a Riverside Baja megnyerése után is jelezte, hogy a végre versenyképes X6-os BMW-vel szeretne harmadszor is bajnok lenni. Természetesen a Fekete-Tóth egység elszántságára sem lehet panasz: „Tavaly emlékezetes csatát vívtunk itt Zapletallal, aki most nem tud itt lenni, de ellenfelekben így sem lesz hiány. A tőlünk telhető legjobbat fogjuk nyújtani ezen a versenyen is” – fogalmazott a címvédő magyar bajnok.

Mindkét páros orra alá szeretne borsot törni a lengyel Marcin Lukaszewski és Magdalena Duhanik-Persson: a BMW-s formáció egy győzelmet már jegyzett idén nálunk, az évadnyitó bugaci futamon fényes diadalt arattak és aligha lehet kétséges, hogy a IV. Gyulai Várfürdő Kupára sem csak azért neveztek, hogy a létszámot gyarapítsák. A Közép-európai Zóna Bajnokságra összpontosító egység a bugaci győzelemnek köszönhetően előkelő helyet foglal el a magyar bajnokság tabelláján is: 40 ponttal a 3. helyen állomásoznak és ez is egyfajta motiváció lehet számukra.

Fazekas hosszú idő után újra versenyképes


Folytatja a hagyományt Szalay Balázs is, aki az utóbbi években kizárólag Gyulán állt rajthoz a magyar bajnokságban. Az Opel Dakar Team pilótája az Africa Race-en elszenvedett bukás óta két Világkupa-futamon, Abu Dhabiban és Egyiptomban versenyzett, utóbbin a 9. hely megszerzése révén 2 pontot is gyűjtött. Állandó navigátorát, Bunkoczi Lászlót ezúttal egy helyi terepralis vagány, Vörös Ferenc helyettesíti és számukra sem létezik más célkitűzés, csakis a győzelem: „Eddig mindig nagyon jól éreztem magam Gyulán: tetszik, hogy itt vannak nézők a pályák szélén, hogy a főutcán alakítják ki a szervizparkot, hogy a város gyönyörű és a helyiek rendben tartják – nagy öröm, hogy Gyula évek óta helyt ad az egyik országos bajnoki futamnak. A pályák viszonylag gyorsak, de éppen ezért technikásak is errefelé, és a navigációra is nagyon kell figyelni, ami azonban szerencsére nem az én dolgom” – mondta a korábbi háromszoros gyulai győztes Szalay, aki csapata kommünikéjében megjegyezte: „Három a magyar igazság, egy a ráadás!”

Szalay egy év után újra hazai terepen


A IV. Gyulai Várfürdő Kupa össztávja 621 kilométer lesz, amelyből a szelektív szakaszok 330 kilométer tesznek ki. A verseny pénteken 15 óra 50 perckor a rajtceremóniával indul Gyula szívében, a Vértanúk útján kialakított szervizparkban, majd a mezőny egy 12 kilométer hosszú szuperspeciál szakaszt teljesít Tarhos környékén. Szombaton és vasárnap délelőtt és délután is két-két szelektív szakasz vár az indulókra a pályákon, amelyek útvonala érinti Sarkadot, Sarkadkeresztúrt, Dobozt és Kötegyánt is. Annak érdekében, hogy az érdeklődők minél egyszerűbben odataláljanak a pályák mellé, a szervezők ugyanazokat a nézői pontokat jelölték ki, mint 2014-ben, ezúttal azonban egy szurkolói játékot is meghirdettek.

Ennek lényege a következő: azok, akik kilátogatnak a G-Shock logójával jelölt nézői pontokra, a helyszínen nyereményszelvényt tölthetnek ki és dobhatnak be egy ládikába. Ezek után nincs más tennivaló, mint élvezni a futamot, vasárnap pedig elmenni az esemény 17 óra 30 perctől tartandó díjátadó ceremóniájára, ahol megtörténik a sorsolás: a szerencsés nyertes jutalma egy értékes, exkluzív karóra lesz a játék támogatójának jóvoltából.