Afrikában, egészen pontosan Marokkóban most zajlik az idehaza kevésbé ismert Tuareg-rali: a németek által szervezett futamon egy magyar quados, a Dakart is megjárt Somfai Mátyás is rajthoz állt, sőt, csapata tájékoztatása szerint jó eredménnyel kezdte a hét szelektív szakaszból álló viadalt.

A Tuareg-ralin több mint száz motor és quad, valamint negyven autó állt rajthoz és a Sandlander versenyzője a csapat honlapján közreadott kommüniké szerint vasárnap, az első szakaszt a kategóriája harmadik helyén zárta. Ouarzazate és Zagora között egyébként a mezőnynek 300 kilométert kellett teljesítenie.

Mint arról az EATV quaddal induló magyar versenyző beszámolt, a Tuareg-rali logisztikai nehézségek miatt túlságosan is kalandosan kezdődött: „Rendhagyó módon indult a futam, ugyanis a szervezők két napot késtek. A rajthoz Almeriából vagy Gibraltárból lehetett átkompolni, ők sokadmagukkal utóbbit választották, ám belefutottak egy tételes vámellenőrzésbe. Ötven méteres sávban teregették ki a hatóságok a holmijaikat az utolsó csavarig, így aztán nem érkeztek meg időben. Emiatt a prológ elmaradt, vagyis összekötötték a maival és egy sorból indult mindenki, ami igazán izgalmasra sikeredett” – idézte a Sandlander honlapja a quadost.

Így lazít Somfai a Tuareg-ralin

A csapat által közzétett közlemény szerint Somfainak gondjai is voltak az első szakaszon: a vége felé eltalált egy követ, ami miatt részlegesen kiszakadt a futómű, ugyanakkor a szerviz a célban gyorsan elhárította a hibát, így hétfőn folytatni tudja az összecsapást.

Somfai sokoldalú sportoló: a múltban snow- és wakeboard frontján komoly eredményeket ért el, akárcsak a quados terepraliban, ahol 2007-ben Európa-bajnok, 2012-ben pedig magyar bajnok volt. A magyar versenyző tavaly a Dakar-ralin is bemutatkozott: Dél-Amerikában jól kezdett és az első tízben is megfordult, ám a harmadik szakaszon szakadékba zuhant és a járgánya szinte teljesen megsemmisült.

A 34 éves versenyző a tereprali mellett triatlonozik, a hírek szerint idén megméretteti magát többek között a Balatonman, valamint az Ironman mezőnyében is.

Fotók: Sandlander