Elkészült a hazai tereprali-ob idei versenynaptárának előzetes változata: a menetrend hat összecsapást foglal magában, a futamok zöme ráadásul nemzetközi minősítésű lesz.

 

Mint ismeretes, az idei tereprali-ob március 6-8-án startolt volna a Raid of the Champions elnevezésű összecsapással: az előzetes pályabejárások során megállapították, hogy a térséget a csapadék és az olvadó hó miatt víz borítja, így az esemény házigazdája, a Garzone ROP úgy döntött, hogy nem tartják meg a viadalt. Azóta zajlott a versenynaptár újraszervezése és a napokban a szakág közreadott egy előzetes menetrend-tervezetet.

Valószínűleg idén is támad a magyar pályákon a cseh Hummer-armada


A pontvadászat a Duna Aszfalt Kupával startol április 24-26-án, Bugac és Kecskemét térségében: a futamot a Vitál Sziget Kft. rendezi és az esemény nemcsak a hazai bajnokságba számít majd be, hanem az FIA Közép-Európai Zóna Trófea (CEZ) sorozatába is, így a magyar törzsgárda mellett lehet számítani a környező országokból érkező egységekre is. A folytatás május 15-17-én lesz esedékes, a Garzone ROP által bejelentett Riverside Bajával: a CEZ-menetrendbe szintén beszámító futam érdekessége az lesz, hogy Sárvár mellett a szomszédos Ausztriában található Rechnitz térségét is érinti majd.

Június 5-7-én újabb CEZ-forduló következik, mégpedig a terepralis vérkeringésbe tavaly visszakerült slágerhelyszínen, Gyulán. Tavaly mesés időjárással, lelkes érdeklődők seregével és kiváló pályákkal vitte vissza a terepralit a Viharsarokba a rendező Cargo Racing, s az összecsapás immáron a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódhat. Egy hónappal később, július 17-19-én Győr és környéke lesz a helyszín az Euro-Tools Kupával, ám ez a futam – akárcsak a szeptember 11-13-ra, Nagykálló és térségébe tervezett évadzáró – feltételes módban szerepel a programban: a szakág tájékoztatása szerint ezek a versenyek „kizárólag az adminisztratív- és pénzügyi feltételek teljesítése esetén válnak hivatalossá.”

Fekete Antal és Tóth György, a címvédő magyar bajnokpáros


Idén is ellátogat hazánkba a Világkupa, amelynek a hetedik fordulója zajlik majd nálunk: a terepralis világelit augusztus 13-16-án, Pápa és Nyirád környékén csörtézik majd egymással a Hungarian Baján, amelyet szokás szerint a Garzone ROP rendez.

Tavaly és tavalyelőtt a bajnokság keretein belül kiírták a sprint-kupasorozatot is: ez három rövid, egynapos összecsapásból állt, amelyek eredménye beszámított az abszolút értékelésbe is. Noha a visszajelzések kedvezőek voltak és 2014-ben már külföldi versenyzők is eljöttek a rövid futamokra, idén ilyen versenyeket nem rendeznek hazai terepen.

- Szupergyuri mondja:

"A versenynaptár újraszervezése megmozdította a szakmát és széleskörű, komoly vitáktól sem mentes egyeztetések során alakult ki a mostani menetrend. Pozitívum, hogy a versenyek túlnyomó többsége nemzetközi minősítésű és ezeken, valamint a Világkupa hazai fordulója során is izmos mezőnyre lehet számítani. Ez mindenképpen öregbíti a magyar bajnokság hírnevét. Örülök annak, hogy terepralis tekintetben tradicionálisnak mondható helyszíneken versenyezhetünk idén, azt ugyanakkor sajnálom, hogy a sprintek ezúttal kimaradnak. Az utóbbi két évben ezek a költséghatékony, a szokásostól eltérő versenyzői filozófiát igénylő futamok is érdekes színt hoztak a hazai menetrendbe."

   
Tóth György két évtizedes hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik terepralis navigátorként, dicsőséglistáján többek között számos futamgyőzelem, kategóriabajnoki cím és a 2014-es abszolút magyar bajnoki cím is szerepel. Az autósport világában Szupergyuri becenéven ismert másodpilóta a Tereprali Blog állandó szakértője, akinek véleményét időről időre kikérjük bizonyos témákban.
 


A 2015-ös hazai terepralis menetrend:

2015. 04. 24-26.Duna Aszfalt Kupa – Bugac, Kecskemét (TROB, CEZ)
2015. 05. 15-17.Riverside Baja – Rechnitz, Sárvár (TROB CEZ)
2015. 06. 5-7.IV. Gyulai Várfürdő Kupa – Gyula (TROB, CEZ)
2015. 07. 17-19.Euro-Tools Kupa – Győr (TROB)
2015. 08. 13-16.Hungarian Baja – Nyirád, Veszprém (TROB, Világkupa)
2015. 09. 11-13.Adrenalin Kupa – Nagykálló (TROB)

Fotók: ifj. Polczer Miklós (Mick Sport Photo)