A jelenleg is zajló Világkupa-futamon, az Abu Dhabi Desert Challenge-en kétségkívül a Raid Adventure együttesét, a magyar futamokról és pályákról is jól ismert Ulrich-família családi alakulatát érte a legkomolyabb csapás. A házaspár Ford Raptor versenygépe a hétfői második szakaszon kigyulladt és porrá égett…

 

A pilóta Juraj és navigátor neje, Daniela szerencsére sérülések nélkül megúszta a család és a csapat T2-es, azaz a szériaautók kategóriájában szerepelt szeme fényének végső megsemmisülését. A sokkos állapotból felocsúdva a különítmény kedden számolt be az eset körülményeiről: „A szelektív szakasz 7. kilométerénél Ford Raptor versenyautónk kigyulladt. A pontos okokat még nem tudjuk, de egyre valószínűbb, hogy a probléma forrása az üzemanyagtank volt. Daniela és Juraj sértetlenül megúszták, mostanára az egész csapat a táborban van. Az autóval együtt elégtek a személyes iratok, a pénz, a mobiltelefonok és minden más is. Sokkos állapotban vagyunk, de örülünk annak, hogy együtt lehetünk és nem esett bajuk” – áll a Raid Adventure közleményében.

Ennyi maradt a látványos versenyautóból... (Fotó: Raid Adventure)

Mint a kommünikéből kiderült, a sportfelügyelők elrendelték az eset kivizsgálását és minden jel arra utal, hogy a Ford Raptor üzemanyagtankja valóban nem bírja az Abu Dhabi térségében tapasztalt nem ritkán 40-45 Celsiuk-fok körüli hőséget: „A nevezési listán szerepelt egy lengyel Ford Raptor is. A technikai ellenőr az érkezésükkor azonnali inspekciót rendelt el a táborban. Kiderült, hogy az üzemanyagtank az indokoltnál jóval nagyobb mértékben felfúvódik, így olyan technika alkalmazását rendelték el, amely megszünteti ezt.”

A Raptor múlt szombaton, a Yas Marina versenypályán (Fotó: Raid Adventure)

Ulrichék – a házaspár mellett leányuk, Sandra is versenyez, mégpedig a quadosok között - gyakran indultak a magyarországi tereprali-futamokon és a most megsemmisült Ford Raptorral is szerepeltek már nálunk. A „hogyan tovább” kérdésére legkevésbé sem meglepő módon még nem tudják a választ: „Be kell szereznünk a dokumentumokat és minden egyebet ahhoz, hogy hazajuthassunk. Alázatos, elkötelezett csapatként jöttünk ide, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek. Az autónk építése több mint egy évig tartott és a megpróbáltunk elérni valamit. Immáron semmink sincs, de mit legalább itt vagyunk egymásnak” – közölte a Raid Adventure alakulata.

A szlovák Ford Raptor kevesebb mint egy év leforgása alatt már a második olyan terepralis versenygép a térségünkből, amely a lángok martalékává vált. Tavaly nyáron az LP Racing párosa, Lónyai Pál és Garamvölgyi Zoltán élt át hasonlót, amikor a spanyolországi Világkupa-futam, a Baja Aragon távjának teljesítése után a céldobogó felé tartottak: a páros X5-ös BMW-je kigyulladt és pillanatok alatt porig égett.  Mint arról a Tereprali Blog is beszámolt korábban, Lónyaiék azóta már javában dolgoznak az új autó, egy Porsche Macan építésén.